Следвайте ни

Турция съобщава за 3 случая с делта плюс, прави повече ваксини

viber icon

Министърът на здравеопазването Фахретин Коджа потвърди първите три случаи в Турция на варианта делта плюс, мутация на варианта делта, бе открит за първи път в Индия.


Koджa каза, че регистрираните случаи са в три провинции, една от които е Истанбул. 


В разговор с медиите след заседание на кабинета той също потвърди нарастване на случаите на делта вариант, които сега възлизат на 284 в 30 провинции.


Здравните власти заявиха, че няколко основни ваксини работят срещу силно заразния вариант на делта , който става доминиращ в световен мащаб, но изрази опасения, че някои щамове могат да избегнат някои ваксини. Някои учени казват, че вариантът делта плюс може да е още по-заразен.


По тази причина в Турция, от миналата седмица започна ваксинация с трета доза от Пфайзер-Бионтек, за тези които вече са получили по две дози от китайската Коронавак на компанията Синовак. 


Турция, която отмени повечето ограничения срещу коронавирус на 1 юли, отчете близо 5,5 милиона случая на COVID-19 и общо около 50 000 смъртни случая от началото на пандемията. Ежедневно в страната се ваксинират ударно по над един милион души. 


Министър Коджа заяви, че в момента Турция разполага с около 8 милиона дози и ще получи още 26 милиона от Пфайзер-Бионтек този месец и 1,5 милиона дози от Синовак следващата седмица.


Коджа добави, че Турция има за цел да приложи поне първата доза ваксина на около 43 милиона души до празника Курбан Байрам, на 20 юли, което представлява 70% от пълнолетното население на страната.


Турция е направила вече 55 милиона дози, като над 16 милиона души са получили по две дози ваксини, което е 19 на сто от 84 млн. население на страната.


От тази седмица Турция обяви нов метод за обявяване на Covid-19 ситуацията в страната, като се имат в предвид новите случаи, и степента на ваксинация. 


Новите Covid-19 случаи отбелязват спад в столицата Анкара и Измир, докато те се увеличиха в Истанбул. Между 26 юни и 2 юли броят на случаите в Истанбул на 100 000 е около 54, докато в Анкара е около 72. Първенец с най-добро състояние, съотношение на ваксинации и случаи, е югозападната егейската провинция Мугла, където се намират част от най-популярните курорти, Бодрум, Мармарис и Фетийе. 


В Туитър здравния министър Фахретин Коджа обяви, че за да се ускори процеса на ваксинация в страната, се откриват имунизационни центрове на летища и ГКПП.  "Ние предлагаме услуги за ваксинация 1-ва или 2-ра доза на нашите граждани, идващи от чужбина на 38 от 48 летища.  В момента има служба за ваксинация на граничните пунктове в 4 провинции.  Ваксинацията започна вече в понеделник на две ГКПП и 2 летища.  Числата ще се увеличават.", заяви министъра.  

 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?