4232

Турция с важна новина: Вдигна таксите за магистрали и мостове

Турция вдигна от 1 януари тол таксите за преминаване по магистралите и мостовете в страната, съобщиха местни медии.

Увеличението на цените е отразено на сайта на Главна дирекция "Автомагистрали", посочва онлайн изданието "Тиджарет Истанбул".

В съответствие с това, считано от 1 януари, тарифата за таксуване за преминаване през мостовете "Мъчениците на 15 юли" и "Фатих Султан Мехмет" над Босфора в Истанбул е между 15 и 110 турски лири в зависимост от категорията на превозните средства, а пътната такса за мотоциклети става 6 лири. Таксите за моста "Явуз Султан Селим" (т.нар. Трети мост над Босфора) ще бъде между 25 и 275 лири. 

За преминаване по моста "Османгази" над Измитския залив ще се плащат между 205 и 920 турски лири, а за моста "Чанаккале 1915", свързващ европейския и азиатския бряг над Дарданелите, цената варира между 75 и 1400 лири.

Най-ниската такса за леки автомобили по магистралите, управлявани от Главна дирекция "Автомагистрали", става 9 лири, а най-високата такса е 84 лири.

Така, таксите за магистралите и мостовете над Босфора, управлявани от Главна дирекция "Автомагистрали", са увеличени средно със 76 процента, а пътните такси за магистралите и мостовете, управлявани от частни компании, са увеличени средно с 50 процента, посочва бизнес изданието "Дюня".

Според актуалния валутен курс 10 турски лири се равняват на около 0,30 евро, съобщава БТА.

Припомняме, че както БЛИЦ писа с около 7,6% бяха увеличени от първи януари пътните такси по магистралите в цяла Гърция.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?