Турция с план срещу насилието към жените, напуска Истанбулската конвенция 

Днес правителството на Турция представя четвърти национален план за действие, насочен към насилието над жени, който се фокусира най-вече върху домашното насилие. Планът има за цел допълнително да намали случаите, измъчващи турските жени през последните години. Президентът Реджеп Тайип Ердоган представи плана и подробностите за него в президентския комплекс в Анкара.

Миналата година 266 жени са били жертви на убийства, често от ръцете на техните съпрузи, роднини или приятели от мъжки пол. Около 95 жени са били убити през първите четири месеца на тази година според МВР.

Планът за действие е изготвен от Министерството на семейството и социалните услуги в координация с агенциите, работещи за превенция на насилието. Той включва пет основни цели и десетки дейности, които ще бъдат изпълнени за пет години. Турция представи първия си цялостен план за действие по въпроса през 2007 г. За новия план правителството се консултира с неправителствени организации (НПО), профсъюзи, международни организации, университети и медии.

Планът, съгласно принципа на „нулева толерантност“ към насилието, има за цел да отговори на всички видове насилие - от физическо насилие до емоционално насилие. 

Убийствата на жени и домашното насилие са кървящи рани за Турция, където все още предимно в източните райони има „убийства на честта“.

Подобреното медийно отразяване на проблема го направи по-видим. Но начинът на мислене, който стои и зад така наречените убийства на честта, при които жените са били убивани от семействата си заради опетняване на тяхната „чест“, очевидно остава. Данните на вътрешното министерство по въпроса показват, че убийствата и случаите на домашно насилие често произтичат от ревността на съпрузите, партньорите и отказа на жените да се съберат с жестоките си съпрузи.

Доклад на министерството, представен на парламента миналия месец, показва спад в броя на случаите на домашно насилие през тази година, от 77 000 на 73 000 през първите четири месеца на 2021 г., докато убийствата на жени са се увеличили на 95 от 73 за същия период. Престъпниците са предимно съпрузи и партньори, но 15% от жертвите са пострадали от родителите, братята и сестрите си. 

През март турският президент Реджеп Тайип Ердоган издаде указ, целящ да изтегли страната си от Конвенцията на Съвета на Европа за предотвратяване и борба с насилието над жени и домашното насилие, или на кратко - Истанбулската конвенция. Турция беше първата страна, която подписа споразумението от 2011 г., но днес от 1 юли, тя го напуска официално.

Истанбулската конвенция на Съвета на Европа беше изготвена, за да защити жените от физическо насилие, наред с други права. Турция оттегли подкрепата си от споразумението, което според правозащитните организации в страната е незаконно.

Директорът по комуникациите на турското председателство Фаретин Алтун казва, че Истанбулската конвенция е проводник за „нормализиране на хомосексуалността“. Това противоречи на традиционните за Турция обществени и семейни ценности, допълни Алтун.

Междувременно турските активисти за правата на жените, адвокати и фигури от опозицията все още се надяват, че могат да спрат страната си да се оттегли от споразумението. Бяха подадени множество жалби до най-висшия административен съд в Турция, но до момента няма положително развитие по въпроса.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Schetovodstvo

Schetovodstvo

02.07.2021 | 09:53

JENATA E NEGARAT NA SVETA -John Lennon

Отговори
0 0
Алахулю

Алахулю

02.07.2021 | 07:49

Въй въй, сега ще потекат сълзи с цветовете на дъгата

Отговори
0 1

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?