46
Следвайте ни

Турция с първи разузнавателен кораб 100% собствено производство

viber icon

Командването на военноморските сили на Турция ще получи на 14 януари изпитателния и учебен кораб A-591 Уфук. Това е първият в страната кораб за събиране на разузнавателни данни, разработен и построен с национални ресурси.

Очаква се на церемонията по доставката, която ще се проведе в корабостроителницата в Истанбул, да присъства президентът Реджеп Тайип Ердоган.

Турция е една от малкото страни, които могат да строят свои собствени военни кораби, и продължава усилията си за увеличаване на военноморската си мощ. Корабът "Уфук" е разработен като част от по-широк национален проект за разработка на кораби, в рамките на който вече са доставени на флота четири корвети и както и една фрегата.

"Уфук" беше пуснат на вода на 9 февруари 2019 г. с церемония, на която присъства и Ердоган. До този момент се извършваше специализираното му оборудване.

Корабът, чийто главен изпълнител е водещата турска компания STM, е с дължина 99,5 метра, широчина 14,4 метра, 10-тонна пилотска палуба и може да достигне максимална скорост от 18 възела.

A-591 може да плава непрекъснато в продължение на 45 дни в международни води и при тежки климатични и морски условия.

В днешния свят, където превантивното разузнаване, придобива все по-голямо значение, се очаква корветата "Уфук" да запълни огромна празнина за морските способности на Турция.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Нека позная

Нека позная

13.01.2022 | 12:55

Първият му курс е до Български води,че там никой не следи......

Отговори
0 1
Байрактар

Байрактар

13.01.2022 | 19:08

Може и до Крим да отиде, спокойно...

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?