49
Следвайте ни

Турция: С-400 не е преместена в НАТО база

viber icon

Турските военни служители отрекоха съобщението на Sky News Arabia, че системата за противоракетна отбрана С-400 е била преместена в натовската авиобаза Инджирлик в Южна Турция.


По-рано Sky News Arabia заяви, че „Турция е донесла С-400 в базата Инджирлик, използвана от Съединените щати и силите на НАТО“ в туит, позовавайки се на служител на Министерството на отбраната на САЩ.


Първоначалната покупка от страна на Турция на С-400 от Русия обтегна връзките със Съединените щати. Този ход накара Вашингтон да премахне Турция от програмата за реактивните изстребители F-35 Lightning II от ново поколение. САЩ също заплашиха да наложат нови санкции, ако Турция купи втора оръжейна система от Москва.


САЩ твърдят, че системата може да бъде използвана от Русия за тайно получаване на секретни данни за самолетите Lockheed Martin F-35 и че е несъвместима със системите на НАТО. Турция обаче настоява, че С-400 няма да бъде интегриран в системите на НАТО и няма да представлява заплаха за алианса.


Предишните разговори за закупуването от Турция на произведени в САЩ Патриоти се провалиха поради множество проблеми между Анкара и Вашингтон. 


САЩ санкционираха Турция през 2020 г. за нейната покупка по силата на закон от 2017 г., целящ да отблъсне руското влияние. Този ход беше първият път, когато законът, известен като Закон за противодействие на противниците на Америка чрез санкции (CAATSA), беше използван за санкциониране на съюзник на САЩ.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?