Следвайте ни

Турция с 16 700 км железопътна мрежа до две години КАРТА

viber icon

Турция планира да изгради 16 775 км. железопътни линии до 100-годишнината на турската република през 2023 г., заяви в събота турският министър на транспорта и инфраструктурата Адил Караисмайлоглу.


Настоящата дължина на железния път в страната е 12 803 км., каза Караисмайлоглу пред журналисти в централната провинция Йозгат.

Подчертавайки, че Турция е направила значителни железопътни инвестиции през последните 19 години, той каза, че страната доминира по Железния път на коприната от Китай до Европа.

Инициативата "Пояс и път" - понякога наричана Новият път на коприната - е амбициозна програма за развитие за свързване на Азия с Африка и Европа чрез сухопътни и морски мрежи по шест коридора с цел подобряване на регионалната интеграция, увеличаване на търговията и стимулиране на икономическия растеж.

„Пояс и път“ е глобална стратегия за развитие, приета от правителството на Китай през 2013 г. и включваща инфраструктурно развитие и инвестиции в около 70 страни и международни организации. България също е част от тази международна инициатива. 

Терминът „пояс“ се отнася за сухопътните маршрути на автомобилния и железопътния транспорт, докато „път“ се отнася за морските пътища на водния транспорт. 


Министър Караисмайлоглу каза, че Турция също полага усилия да разработи национални и местни технологии за модернизиране на железниците си.

Първият транзитен влак от Китай до Европа, използващ Средния ЖП коридор и железопътната линия Баку-Тбилиси-Карс, беше китайски влак, който достигна Турция за 12 дни и пристигна в Прага през тунела Мармарай под Босфора, с общо време за пътуване 18 дни през 2019г.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Schetovodstvo

Schetovodstvo

06.06.2021 | 18:17

BRAVO NA ERDOGANOVA MUSLUMANSKA TURTSIYA ,KOYATO ZA 20 GODINI NAPRAV I 10 PATI POVECHE OT KEMALISTITE-ATATURKITE SLUGI NA ZAPADA ,ANERIKA I IZRAEL!

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?