Следвайте ни

Турция решава кога да отвори ресторантите

viber icon

Заради протестите на собствениците на ресторантьорския бизнес, Министерството на здравеопазването търси възможост ресторантите и кафенетата да се отворят отново.

Като част от ограниченията, които правителството наложи да спре разпространението на COVID-19, заведенията бяха затворени през ноември 2020 г., а нощните барове са затворени вече 11 месеца. 

Тези места могат само да доставят пакетирана храна по домовете - мярка, която според собствениците на ресторантите не е достатъчна, за да поддържат бизнеса си. Те призовават правителството да облекчи ограниченията и да позволи повторно отваряне при определени правила.

В отговор на молбите на собствениците, Министерството на здравеопазването разглежда възможните условия за това.

Според един от разглежданите сценарии, ресторантите и кафенетата могат да възобновят дейността си в провинциите и области, където на случаите на COVID-19 и смъртните случаи от пандемията намаляват.

Местните обществени здравни съвети ще имат последната дума за облекчаване на ограниченията, които ще бъдат предложени като „награда“ за жителите на съответните провинции за спазване на мерките, свързани с вируса.

За целта от днес за първи път в Турция ще започне да бъде обявявана седмична информация за броя на вирусоносителите по области, така ще има информация къде Covid-19 е по-разпространен и кои райони са по-безопасни. Според тези данни мерките срещу пандемията ще са различни в различните райони. 

Властите също работят по искания на университетите да възобновят присъственото обучение.

Длъжностните лица не са склонни да дадат зелена светлина на тези искания в краткосрочен план поради рисковете от вариантите на вируса.

Някои предлагат университетите да възобновят образованието си от май до август. Друго предложение гласи някои класове да продължат онлайн, докато други се провеждат лице в лице.

Властите ще обсъдят допълнително тези предложения, преди да обявят решение.
 
 
 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай