2374

Турция разследва твърдения за доставка на откраднато украинско зърно от Русия

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу обяви в четвъртък, че Анкара разследва твърденията, че украинското зърно е било откраднато от Русия и е изпратено до страни, включително Турция, но добави, че проучванията не са открили никакви откраднати пратки досега.

Посланикът на Киев в Анкара обяви в началото на юни, че турските купувачи са сред тези, които получават зърно, което Русия е откраднала от Украйна, добавяйки, че е потърсил помощта на Турция за идентифициране и залавяне на лица, отговорни за предполагаемите пратки. 

Русия преди това отрече обвиненията, че е откраднала украинско зърно. Кремъл отново отхвърли твърденията в четвъртък.

Откраднати зърнени пратки

Говорейки на пресконференция с британския външен министър Лиз Трус в Анкара, Чавушоглу не потвърди твърденията на Украйна за откраднати пратки зърно, пристигащи в Турция, заявявайки, че Анкара все още не е констатирала такива случаи и е уведомявала Киев за резултата от всяко разследване.

„Приехме сериозно всяка претенция и проведохме разследвания въз основа на тези твърдения. Видяхме, че отправното пристанище на корабите и произходът на стоките е Русия в записите, въз основа на разследванията, които направихме“, сподели той.

„Ние сме против украинското зърно или други стоки да бъдат взети от Русия или която и да е друга нация и след това нелегитимно, незаконно да бъдат продадени на международните пазари и ние, няма да позволим тези стоки да се продават у нас“, добави Чавушоглу.

Киев разкритикува нежеланието на Турция да наложи санкции на Русия след нахлуването на Москва на 24 февруари, но също така благодари на Анкара за нейната дипломатическа и военна подкрепа за прекратяване на войната, включително приемане на официални лица от двете страни за мирни преговори.

Глобални доставки на пшеница

Русия и Украйна представляват близо една трета от световните доставки на пшеница, докато Русия също изнася торове, а Украйна, царевица и слънчогледово масло.

Но доставките на украински зърно от черноморските пристанища са в застой след нахлуването на Русия, като около 20 милиона тона зърно се съхраняват там.

ООН призова и двете страни, както и морската съседка Турция, да създадат морски коридор за украинското зърно, през Черно море.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?