Следвайте ни

Турция разреши "Спутник V" за спешна употреба

Ваксините на Пфайзер ще се правят в интервал 6 до 8 седмици 

viber icon

Турция даде одобрение за спешна употреба на руската коронавирусна ваксина Спутник V, заяви министърът на здравеопазването.


„Спешната употреба на ваксината Спутник V е одобрена след щателни оценки от нашата турска агенция по лекарствата и медицинските изделия“, каза Фахретин Коджа в Туитър.


Руската ваксина ще стане третата ваксина, използвана в Турция срещу COVID-19 след китайската на Синовак и тази на Пфайзер-Бионтек, добави той.


По-рано Коджа заяви пред репортери, че Турция е подписала споразумение за получаване на 50 милиона дози от руската ваксина в продължение на шест месеца, започвайки през май.


След стартирането на масова кампания за ваксинация срещу COVID-19 в средата на януари, Турция е поставила близо 23 милиона ваксини. Повече от 13,7 милиона души са получили първите си дози, докато 9,1 милиона са напълно ваксинирани, което е близо 11 на сто от населението на страната. 


Досега в страната се използваше предимно китайската ваксина Коронавак на компанията Синовак, но от договорираните 100 млн. в Турция пристигнаха едва 30 млн. ваксини. Не е ясно дали ще продължи доставката на тази ваксина. В момента са осигурени само полагащите се втори дози, които предстои да бъдат направени. 


Здравният министър Фахретин Коджа заяви, че страната може да изпитва някои логистични проблеми с доставките на ваксини до края на май. Ето защо Турция е започнала преговори за закупуване и на дози от американската ваксина Модерна. 


От Пфайзер-Бионтек се очакват още 30 млн. ваксини, но те се предвижда да пристигнат до юни. През май се очакват само един милион дози. 


Имайки предвид това, както и факта, че РНК ваксината на Пфайзер-Бионтек осигурява защита от близо 70% след първата доза, вчера здравния министър Коджа заяви, че е взето решение за увеличаване времето за прилагане на втората доза Бионтек от 4 на 6 до 8 седмици.


Това решение на министерството е било съгласувано и с експерта Уур Шахин от Бионтек, съобщи Анадолската агенция.


Междувременно здравния министър обяви, че наесен Турция ще произвежда собствена ваксина. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?