Турция разработи самолетоносач за бойни дронове от ново поколение

Турският производител на дронове Байкар публикува нови подробности за най-новия си въоръжен дрон, предназначен за изстрелване от кораби, превозващи с безпилотни самолети.

„Байрактар TB-3, който все още се разработва, ще бъде по-голям и по-способен модел от същото семейство като TB-2“, заяви главният технологичен директор на компанията Селчук Байрактар ​​по време на онлайн презентация в Технимеския Университе Гебзе.


„Когато започнахме този проект, нито един безпилотен летателен апарат (БЛА) с неподвижно крило не можеше да излети от кораб с къса писта от клас LHD“, обясни той. „Ние вярваме, че TB-3, който може да остане във въздуха за продължителен период и е оборудван с боеприпаси, ще запълни празнината в това поле“, каза Байрактар.

Новите дронове TB-3 са планирани да се качат на борда на новоразработения турски самолетоносач с хеликоптерен и БЛА док "Анадолу".

Байрактар ​​също отбеляза, че корабът не се нуждае от сложни системи за изстрелване и улавяне, като добави: „Една проста подемна система и спасителни мрежи биха били достатъчни за сигурно излитане и кацане. Като бойния дрон дори може да кацне без спасителна мрежа.“


Според TurDef, турски уебсайт за отбрана, подемната ролкова система ще се задвижва от електродвигател. По време на кацането дронът ще бъде обезопасен с мрежи. Тъй като витлата са разположени в задната част на платформата, няма да се повредят движещи се части по време на този процес, но работата по усъвършенстването на проекта продължава.

Новият въоръжен дрон ще има излитащо тегло 1450 килограма и ще може да лети 24 часа в денонощието. В допълнение, TB-3 ще може да лети на голяма надморска височина. Най-голямата новост е, че крилата му ще могат да се сгъват, когато са на кораба. Планирано е първия полет да се осъществи през 2022 г.

Селчук Байрактар ​​също заяви, че MIUS, безпилотен боен самолет, който в момента е в концептуален дизайн, ще работи заедно с TB-3 на самолетоносача "Анадолу". Прототипът на MIUS се планира да излети през 2023 г. 

Турското правителство се надява да превърне новоразработения "Анадолу" в самолетоносач на въоръжени дронове. След като проектът бъде завършен, най-малко десет въоръжени БЛА ще могат да се използват едновременно в операции и да бъдат интегрирани в център за командване и управление на кораба.

Анадолу ще може да разполага между 30 и 50 дрона със сгъваеми крила Байрактар TB3.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Какво очаквате от кабинета „Денков-Габриел”