49
Следвайте ни

Турция ратифицира Парижката конвенция за климата през октомври

viber icon

Нова гражданска конституция ще бъде най-добрият подарък, който ще бъде даден на турския народ през стогодишнината на републиката през 2023 г., заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган, в речта си в началото на новата законодателна година в Меджлиса (парламента на страната).
Той призовава всички политически партии да допринесат за изработването на новата харта през следващите месеци.

В обширното си изявление Ердоган изложи своите възгледи по основните политически въпроси на страната, социалните и икономическите развития, програмата на външната политика, както и зелената революция, която правителството му ще предприеме след ратификацията на Парижката конвенция за климата този месец.

Припомняйки, че неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) работи по изготвянето на новата конституция, Ердоган повтори призивите си към политическите партии да подготвят свои собствени планове и да допринесат за процеса. „Крайното решение е на нашия парламент“, каза той и изрази надеждата си, че парламентът ще продължи напред към тази цел.

Турският парламент ще играе важна роля за формирането на глобалния и регионален ред през следващия век, подчерта Ердоган, подчертавайки необходимостта от запазване на единството и сплотеността на цялата нация за постигане на общи цели.

„Трябва да притежаваме тази визия, като оставим политическите си линии настрана. Няма друго бъдеще за никой от нас. Никога не трябва да забравяме, че не можем да станем по-силни чрез разделяне. Не можем да изкореним нашето братство, като подхранваме съперничеството “, заяви Ердоган.

Ердоган каза, че правителствата му са разрешили всички аспекти на кюрдския въпрос и няма да позволят на тези, които искат да злоупотребяват с този въпрос. Президентът заяви, че продължаващите протести на майките в Диарбекир, чиито деца са били отвлечени от ПКК, са показали истинското лице на терористичната организация и нейните политически връзки.

Той също така подчерта, че Турция е предотвратила създаването на два коридора за терор в южните си граници и косвено критикува САЩ за подкрепата на YPG/ПКК в борбата срещу Ислямска държава.

Пандемията удари сериозно световната икономика, но Турция се превърна в една от редките страни, които успяват да се изправят срещу разрушителното въздействие на коронавируса, се похвали Ердоган.

„Предвиждаме тази година да завършим с 9 на сто темп на растеж“, каза той.

Турция е изплатила дълговете си към Международния валутен фонд (МВФ) при неговото правителство и е увеличила дохода на глава от населението три пъти, спрямо местната валута, каза президентът, информирайки, че текущите резерви на Централната банка са достигнали 122 милиарда долара, отговаряйки на въпросите и суровите критики на опозицията по този въпрос.

Турският лидер обяви, че страната ще ратифицира Парижката конвенция за климата през октомври, тъй като кабинетът му внесе споразумението в парламента на 1 октомври.

„Ратификацията на Парижката конвенция ще бъде първата добра новина за нашата революция за зелено развитие.“, заяви той.

Политиката на Турция също ще бъде в съответствие със Зелената сделка на ЕС, каза Ердоган, добавяйки, че Турция ще продължи да увеличава дела на възобновяемите енергийни източници през следващия период.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?