46

Турция проведе общонационално учение за действие при земетресение

Турция проведе общонационално учение вчера, отбелязвайки 23-ата годишнина от земетресението в Дюзче през 1999 г., което продължи 30 секунди и уби 710 души.

Не можем да предотвратим земетресението, но можем да сведем до минимум загубата на живот и имущество, призова президентът Реджеп Тайип Ердоган в събота, минути преди страната да проведе общонационалното учение за насърчаване на готовността и реакцията при извънредни ситуации.

Учението, организирано от Службата за управление при бедствия и извънредни ситуации (AFAD), се проведе в 81 провинции на Турция и турската част на Кипър в 18:57 ч. (17:57 ч. българско време) местно време.

Гражданите получиха звуков сигнал на телефоните си, заедно със SMS известие на турски и английски, което гласеше: „Това е съобщение за учение за земетресение от AFAD“ и обяснение какво трябва да се предприеме по време земетресение. Съобщения бяха направени и в джамии, общини и по телевизии и радиостанции.

„Очакваме да участвате доброволно в упражнението и да тествате вашите рефлекси и рефлексите на околната среда срещу евентуално земетресение. Вярвам, че с няколко минути, които ще посветите на това упражнение, ще придобием опит, който ще е важен за цял живот“, заяви Ердоган във видеообръщение по-рано.

Президентът допълни, че Турция се е поучила от горчивия опит от миналото и сега има интегрирана стратегия за управление на бедствия, която е създадена с координацията на AFAD.

Планът се състои от три етапа, готовност преди бедствие и намаляване на риска, реакция по време на бедствието и възстановяване след бедствието.

Анадолска агенция

„В рамките на проучванията за подготовка преди бедствия и намаляване на риска, ние правим нашите градове устойчиви на бедствия с проекти за масово жилищно строителство и градска трансформация, достигаме до нашите граждани за кратко време с нашето ефективно управление в случай на бедствие и извършваме бързи усилия за търсене и спасяване“, допълни той.

Президентът обяви, че през 2021 г. близо 57 милиона граждани са достигнати с различни обучителни материали, докато през 2022 г. са проведени общо 94 207 учения за проверка на готовността на Турция.

На 12 ноември 1999 г. Дюздже беше разтърсен от земетресение с магнитуд 7,1, което продължи 30 секунди, убивайки 710 души и ранявайки 2679.

Земетресението в Дюздже дойде след земетресението от 17 август 1999 г., което удари град Измит в северозападната част на Турция и уби 18 373 души и рани 23 781 с трус с магнитуд 7,6, според официални данни на AFAD.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?