Следвайте ни

Турция продължава усилията си за присъединяване към ЕС 

viber icon

Членовете на Европейския парламент приеха доклад, като предупредиха, че отношенията между Турция и Европейския съюз са на „историческа ниска точка“.

Текстът беше приет с 480 гласа „за“, 64 „против“ и 150 „въздържал се“. Докладчикът Начо Санчес Амор заяви, че докладът е „вероятно най-строгият в критиките си към ситуацията в Турция“.

Парламентаристи заявиха, че Турция се е дистанцирала от европейските ценности и е продължила да отстъпва в областта на върховенството на закона и правата на човека.

Докладът обаче описва Турция като ключов партньор за стабилност в региона и за борба с тероризма и сътрудничество с Европа при справяне с проблема с бежанците, произтичащ от гражданската война в Сирия.

Турция разкритикува доклада, одобрен от Европейския парламент, който призовава Европейския съюз да спре процеса на присъединяване, ако страната кандидатка не изпълни критериите, и повтори, че решително ще продължи усилията си за присъединяване към ЕС като стратегическа цел.

„Този ​​едностранен и необективен доклад, приет в период, когато се полагат усилия за съживяване на отношенията между Турция и ЕС въз основа на перспективата за членство в ЕС в рамките на позитивна програма, е неприемлив“, се казва в изявление на Министерството на външните работи.

„Ние отхвърляме този пристрастен текст, който включва неверни твърдения относно правата на човека, демокрацията, върховенството на закона и нашата правителствена система. Становището на Европейския парламент отразява напълно несправедливите и пристрастни гръцки и кипърски аргументи по отношение на споровете в Егейско море, Източното Средиземноморие и Кипър. Както и подкрепя едностранчивите разкази на арменците относно събитията от 1915 г. “, се добавя в изявлението от Анкара.

„Членството в ЕС е стратегическа цел за Турция и ще бъде от полза за цяла Европа и извън нея. Турция решително ще продължи усилията си в съответствие с тази цел. "

„Като страна кандидатка Турция очаква ЕП да положи конструктивни усилия за това как отношенията могат да бъдат подобрени с Турция и как тя може да допринесе за процеса на интеграция на Турция в ЕС, вместо да бъде платформа за неоснователни обвинения и сляпи обвинения срещу Турция“.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Батко

Батко

21.05.2021 | 10:51

Турция няма място в Европа, тя си е в Мала Азия.

Отговори
1 2
Anatema

Anatema

21.05.2021 | 11:04

Myastoto na Turtsiya e v sveta.a ne v umirashtata g.eyska dvulichna Evropa ! Batko skoro pak shte badesh "R O B " na potomtsite na slavnite i spravedlivi Osmanlii-turtsi-muslumani!P{riogotvi vazelin v kolichestvo i ppodarjay chisto d u p e !!!!!!!!!!!!!!!!!!

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?