Следвайте ни

Турция призова Саудитска Арабия да екстрадира убийците на Хашоги

viber icon

Турският директор по комуникациите Фахретин Алтун призова Саудитска Арабия да изпрати убийците на саудитския журналист Джамал Хашоги за да бъдат съдени в Турция, като на делото ще присъстват и международни наблюдатели. Това изявление бе по повод втората годишнина от зверското убииство извършено в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул.


„Всички познаваме убийците на Джамал. Нека ги накараме да си платят за стореното. Изпратете саудитските виновници в Турция.“, написа Алтун в Туитър.


Той подчерта, че турските прокурори, полицаи и експерти  продължават да работят по случая, за да изправят убийците на Хашоги пред съда.


„Служим на каузата за справедливост и истина“, каза Алтун.


Хашоги, който е бил журналист от "Вашингтон пост", беше убит и разчленен от група саудитски оперативни работници малко след като влезе в консулството на страната в Истанбул на 2 октомври 2018 г. Тялото му все още не е открито.


Според докладите на ООН, турските власти и други независими организации, Хашоги е бил много вероятно убит по заповед на саудитския престолонаследник Мохаммед Вин Салман.


Убийството на Хашоги предизвика международна криза, която насочи много погледи към Саудитска Арабия. Турция е поела по-голямата част от отговорността за осигуряване на справедливост на извършителите, като се има предвид, че международната общност и кралството не са успели да проведат подходящ обективен процес по случая.


През септември турските прокурори подготвиха второ обвинение срещу шестима саудитски служители във връзка с убийството през 2018 г.


Обвинителният акт, подаден от главната прокуратура на Истанбул, изисква утежнен доживотен затвор за двамата заподозрени в умишлено убийство.


Съобщава се също така, че обвиненията срещу останалите четирима са наказания до пет години затвор.


В докладите не се уточнява дали шестимата заподозрени са сред тези, които вече са съдени задочно в съд в Истанбул за убийството на Хашоги.


Първият публичен процес за убийството на Хашоги срещу 20 саудитски граждани бе открит в Истанбул през юли.


Саудитска Арабия обаче отказа да екстрадира заподозрените, включително Ахмед ал-Асири, бивш заместник-шеф на саудитското разузнаване и Сауд ал-Кахтани, бивш съветник на Мохаммед Вин Салман.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?