Следвайте ни

Турция прилага трета доза ваксина от днес

viber icon

Хората над 50-годишна възраст, както и здравният персонал в Турция ще могат да си запазят час за ваксинация от четвъртък, за да получат третата си доза ваксина срещу COVID-19, заяви снощи здравния министър Фахретин Коджа.

След заседанието на Научния консултативен съвет за коронавирус в страната, Koджa подчерта значението на ваксинацията за постигане на национална имунизация срещу COVID-19.

Това се налага, поради причината, че прилаганата китайска ваксина на Синовак, има по-кратко действие срещу Covid-19. Предполага се, че 6 месеца след първите две дози нивото на антитела започва да намалява. В началото на имунизационната кампания през януари Турция разполагаше единствено с тази ваксина и тя беше приложена на възрастните хора и здравните работници. 

Турция от днес навлиза в нова фаза на нормализиране, премахвайки почти всички ограничения, свързани с COVID-19, включително нощния комендантски час и забраната за напускане на дома в неделя, които бяха в сила от година.

Правителството и президента Ердоган решиха да премахнат ограниченията на фона на трайния спад в ежедневните случаи на вируси и напредването на процеса по ваксинацията.

Кафенета и ресторанти вече имат право да обслужват хора без ограничение на броя на гостите на закрито и на открито. Единственото условие ще е музиката да бъде прекратена в полунощ. За сега нощните заведения ще работят само до полунощ. Това ограничение беше много критикувано в социалните мрежи и редица специалисти твърдят, че това няма нищо общо с мерките срежу коронавируса. 

По този въпрос здравния министър Коджа каза: „Искаме да премахнем всички ограничения. Тази забрана също ще бъде премахната с времето."

Всички обществени места и кина, които бяха прекратили дейността поради мерките за коронавирус, ще отворят отново. 

Ще бъдат разрешени фестивали, младежки лагери и концерти на открито без ограничения на зрителите, докато ще има специални правила за местата на закрито. 

Освен това здравният министър Фахретин Коча обяви на 29 юни, че спортни мачове могат да се провеждат с ограничен брой фенове и в съответствие с мерките за безопасност на COVID-19.

Сватбените церемонии на открито са разрешени, при спазване на правилата за социално дистанциране, като са забранени хората и груповите танци. Церемонии в сватбените зали ще бъдат подчинени на правилото „един човек на най-малко 6 квадратни метра“ на закрито, въпреки че броят на гостите няма да бъде ограничен. Местата за пикник на открито ще бъдат отворени, с ограничение от четирима души на квадратен метър и социално дистанциране между хората.

Остава изискването за носене на маски на закрито и на открито. 

Koджa също така информира, че Делта вариантът на COVID-19 е открит в 26 провинции на страната.

„Общият брой на случаите с този вариант, регистрирани в Турция, е 224, като 134 от тях са в Истанбул“, каза министърът. 

Що се отнася до кампанията за ваксинацията, министърът отбеляза, че 25 процента от населението на възраст над 18 години вече е ваксинирано.

Турция сега разполага с достатъчно ваксини за извършване на имунизацията, добави той.

Към днешна дата страната е приложила над 49 милиона дози от ваксините COVID-19. Над 34 милиона души са получили първите, докато над 15 милиона души са получили и двете дози.

 
 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?