49
Следвайте ни

Турция прилага бустерни дози на всички с РНК ваксини 

viber icon

Всички граждани на възраст над 18 години от вчера могат да получат третата си доза РНК ваксина срещу COVID-19, каза турският министър на здравеопазването Фахретин Коджа. Изискването е да са минали 6 месеца от поставянето на втората доза на ваксината на Пфайзер-Бионтек. 

„По-рано започнаха да се прилагат трети бустернаи дози за нашите граждани на възраст над 60 години. Сега беше решено, те да започнат да се прилагат за всички наши граждани на възраст над 18 години“, каза Коджа. 

Министърът по-рано обяви, че Турция обмисля прилагането на третата ваксина, след като 31 милиона ваксинирани хора бяха изследвани в проучване, което установи, че три дози намаляват риска от инфекция в сравнение с две, предотвратявайки хоспитализацията и престоя в интензивно отделение. Той каза също, че предварителните резултати от проучването показват, че ефикасността на двете дози от ваксината Пфайзер-Бионтек може да намалее с времето.

Турция е приложила 118 милиона дози ваксини срещу COVID-19, откакто стартира имунизационна кампания през януари. 

Повече от 56 милиона души са получили първа доза ваксина, докато 50 милиона са напълно ваксинирани в страната. Това е  близо 60 на сто от населението на страната. 

Министерството на здравеопазването вече е приложило на над 11,54 милиона души трети бустери, за ваксинираните с китайската ваксина на Синовас, чието действие се оказа по-кратко. 

Междувременно здравното министерство на 11 ноември регистрира близо 25 хил. нови случая на коронавирус и 197 смъртни случая, в 83 милионната държава.

Министър Коджа обяви днес в туитър: "Само тази година нашите линейки самолети и хеликоптери превозваха 3629 пациенти и ранени у дома.  Освен това 148 пациенти са прехвърлени от чужбина у нас."

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?