4232

Турция прие оферта от САЩ за закупуване на 40 нови F-16

Държавният департамент на САЩ обяви, че Турция е подписара писмо с условията на САЩ за закупуване на изтребители F-16.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър заяви пред репортери в петък, че продажбата е инвестиция в оперативната съвместимост на НАТО и ще подкрепи интересите на националната сигурност на Съединените щати, Турция и Алианса на НАТО.

Турция направи иск за придобиване на самолетите през октомври 2021 г.

По-рано тази година администрацията на президента на САЩ Джо Байдън одобри продажбата на самолети на Турция, слагайки край на продължилите години преговори, които бяха точка на търкания в отношенията на двамата съюзници в НАТО.

„Може би си спомняте, че достигането на тази конкретна продажба до финалната линия отне известно време и ние се радваме да видим, че върви напред“, потвърди Милър.

Турция е приела това писмото, но все още не е подписала договор за закупуване. Приемането на писмото е едно нещо, а подписването на договор е друго“, заявиха от Президентството в Анкара, като се уточтява, че се очаква Турция да дискутира някои части от писмото.

Предишния ден посланикът на САЩ в Турция Джеф Флейк заяви, че е предприета значителна крачка по отношение на продажбата на самолети F-16 на Турция, без да уточнява естеството на стъпката.

„Днес бележим важна стъпка напред в закупуването от страна на Турция на най-новото поколение изтребители F-16 Block 70 и надграждане на съществуващия флот от F-16“, отбеляза Флейк в публикация в социалните медии на 6 юни.

Съгласно сделката, Турция трябва да получи 40 нови F-16 и да модернизира 79 от съществуващия си флот.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?