49

Турция пресича прането на пари в TikTok

Съветът за разследване на финансови престъпления в Анкара (MASAK) заяви, че около $82 милиона (1,5 милиарда TL) са били преведени на потребители на TikTok в Турция от януари 2021 г. Той каза, че парите са получени от ограничен брой потребители, докато някои акаунти са били използвани за пране на пари и финансиране на тероризма.

TikTok е изключително популярен в Турция, с около 29 милиона потребители, но подобно на други социални медийни платформи, може да се използва и за мащабни измами. Услугата за видео хостинг в кратка форма се проучва от MASAK в момента по обвинения в пране на пари. Първоначалните констатации показват, че някои потребители на TikTok, предаващи на живо, са получили „дарения“ от други и дори са създали фалшиви акаунти за дарения към първоначалните си акаунти, в опит да съберат повече хора предоставящи дарения в оригиналния акаунт.

Друга констатация е нарастващите подозрения относно акаунти с малък брой последователи, които все пак успяват да съберат огромно количество дарения, въпреки че тяхното предаване на живо не включва нищо друго освен черен екран или неподвижна снимка. MASAK казва, че се подозира, че са „дарени“ чрез откраднати кредитни карти и по този начин използвани за пране на пари. Проучването установи също, че сметки, косвено или пряко свързани с терористичната групировка Ислямска държава (Даеш), са събрали големи суми дарения. MASAK казва, че хората, свързани с терористични групи, използват платформата за събиране на средства, като същевременно избягват контрола и улесняват паричните преводи.

Подобен случай, включващ Twitch, влезе в заглавията по-рано през годината. През март властите задържаха 18 заподозрени след скорошна операция по обвинения в измама чрез Twitch. Те са обвинени в сътрудничество с потребители на Twitch с голям брой последователи, за да ги подкрепят с пари в брой чрез откраднати кредитни и дебитни карти. Twitch приема само „битове“, виртуална валута, за да могат потребителите да подкрепят финансово стриймъри. Съобщава се, че заподозрените са раздавали битове, като са плащали чрез откраднати карти и са получавали пари в замяна от стримери.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?