49

Турция преговаря с Оман за алтернативни доставки на природен газ

Турция води преговори с Оман за търговия с природен газ, каза министърът на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез.

Министърът припомни, че е участвал в дипломатически усилия за енергетиката миналия месец, като е посетил няколко страни на фона на рязкото увеличение на световните цени на енергията.

„В Оман проведохме обнадеждаващи разговори за търговията с природен газ и те гледат благосклонно на въпроса. Ще действаме, когато търговските условия са подходящи“, каза Дьонмез пред репортери.

Министърът отбеляза, че е присъствал на срещата на енергийните министри на Г-7 в Индонезия и е имал срещи с официални лица от други страни в кулоарите на събитието.

„По-късно се срещнах с Модх Баке Салех, председател на Petroliam Nasional Berhad (PETRONAS) в Малайзия. Това беше важна среща. Съгласни сме да засилим сътрудничеството между двете страни. Ще засилим усилията в областта на проучването на газови находища.

Вносът на природен газ в Турция е намалял с 5,64 процента на годишна база с 3,84 милиарда кубически метра през юни, според последните данни на Регулаторния орган на енергийния пазар (EPDK) в Анкара.

Потреблението на природен газ в страната е намаляло с повече от 21 процента през месеца спрямо предходната година до 3,05 милиарда кубически метра.

Обемът на съхранение на природен газ е нараснал с 4,54 процента до 2,7 милиарда кубически метра.

Около 3,3 милиарда кубически метра природен газ са внесени по тръбопроводи, което е спад от 13,5 процента. Страната увеличи закупуването на втечнен природен газ (LNG) със 102 процента до 561 милиона тона.

Русия беше най-големият доставчик на природен газ с 1,7 милиарда кубически метра, но вносът от тази страна спадна с близо 30 процента на годишна база, докато делът на Иран беше 22,2 процента, или 855 милиона кубични метра, спад от 867 милиона кубични метра през юни 2021 г.

Турция увеличи вноса си на природен газ от САЩ със 100 процента на годишна база до 299 милиона кубически метра, а вносът от Азербайджан нарасна с 40 процента до 729 милиона кубични метра.

Вносът на природен газ възлиза на 30,8 милиарда кубически метра през първата половина на 2022 г., нараствайки с 1,7 процента на годишна база.

В последната средносрочна програма, която включва макроикономически прогнози и оценки за 2023-2025 г., правителството предвижда вносът на енергия от Турция да възлиза на 103,5 милиарда долара през 2022 г.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?