49

Турция преговаря днес с Швеция и Финландия в Анкара за НАТО

Делегации на Швеция и Финландия пристигат в Анкара за разговори днес, съобщи турското външно министерство.

Турция заяви във вторник, че ще бъде домакин на консултации по молбите за членство в НАТО на Швеция и Финландия.

Турската делегация на срещата, която се провежда в столицата Анкара, е ръководена от говорителя на президента Ибрахим Калин и заместник-министъра на външните работи Седат Онал, се казва в изявление на външното министерство на страната.

Стокхолм и Хелзинки са представени от шведския държавен секретар Оскар Стенстром и финландския постоянен държавен секретар Юка Саловаара, заедно със съответните им делегации, се добавя в съобщението.

Срещата ще бъде в Президентския комплекс в 13 часа, съобщиха от кабинета на говорителя на президента.

Швеция и Финландия официално кандидатстваха за присъединяване към НАТО миналата седмица - решение, предизвикано от войната на Русия срещу Украйна, която започна на 24 февруари.

Но Турция, дългогодишен член на алианса, изрази възражения срещу техните кандидатури за членство, като критикува страните, че толерират и дори подкрепят терористични групи.

Анкара обвини Финландия и Швеция в укриване на членове на кюрдските бунтовници, които според нея представляват риск за Турция.

„Ако Швеция и Финландия не покажат ясно, че ще бъдат солидарни с Турция по фундаментални въпроси, особено в борбата срещу тероризма, ние няма да подходим положително към членството на тези страни в НАТО“, каза Ердоган на върховния представител на НАТО Йенс Столтенберг в телефонен разговор събота.

Ердоган по-рано заяви, че отказва да приеме делегации от Швеция и Финландия в Турция, но проведе отделни телефонни разговори с лидерите на двете страни в събота.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Paula Fox

Paula Fox

25.05.2022 | 13:26

Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ cеkс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ->> https://ja.cat/id398062

Отговори
0 2
Здрасти

Здрасти

25.05.2022 | 15:22

Здравей, гнусен трол!

Отговори
2 0
Добре дошли, приятели и съюзници!

Добре дошли, приятели и съюзници!

25.05.2022 | 08:33

Ще има резултат от преговорите!

Отговори
2 0

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?