2374
Следвайте ни

Турция предупреди 10 държави да не се намесват в съдебната система на страната

viber icon

Външното министерство призова късно във вторник посланиците на 10 държави заради съвместното им изявление, призоваващо за освобождаване на задържания турски бизнесмен Осман Кавала, във връзка с протестите в парка Гези и площада Таксим, в Истанбул през 2013 г. 


"Задължение е всички дипломатически субекти да зачитат суверенитета на нашата страна и независимостта на турската съдебна система и да се въздържат от намеса във вътрешните ни дела", заяви говорителят на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Омер Челик в Туитър.


Министърът на правосъдието Абдулхамит Гюл също критикува изявлението. „Дипломатите са длъжни да уважават съдебната система на държавата, в която служат. Според нашата Конституция никой посланик не може да дава съвети на нашите съдилища.“, каза той.


„Република Турция е демократична държава, основана на върховенството на закона. Недопустимо е посланиците да казват на съдебната ни система какво да прави“, подчерта също вътрешният министър Сюлейман Сойлу.


По-рано същия ден посолствата на САЩ, Канада, Франция, Финландия, Дания, Германия, Холандия, Нова Зеландия, Норвегия и Швеция призоваха за освобождаване на задържания турски бизнесмен Осман Кавала.


„Днес се навършват четири години от началото на продължаващото задържане на Осман Кавала. Продължаващите забавяния в съдебния процес, включително чрез обединяване на различни дела и създаване на нови след предишна оправдателна присъда, хвърлят сянка върху зачитането на демокрацията, върховенството на закона и прозрачността в съдебната система на Турция “, се казва в съвместното изявление на посолствата.


„Отбелязвайки решенията на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) по този въпрос, ние призоваваме Турция да осигури незабавното му освобождаване.“
ЕСПЧ призова Кавала да бъде освободен през декември 2019 г. Преди това САЩ също призоваха за освобождаването му през февруари.


Кавала и осем други, обвинени в организиране на протестите в парка Гези през 2013 г., бяха оправдани по всички обвинения през февруари 2020 г., но апелативният съд отмени това решение през януари. Съдът наскоро постанови, че той ще остане в затвора до изслушване, насрочено за 26 ноември, за да определи дали ще бъде освободен или не.


Стотици хиляди хора излязоха на шествие в Истанбул през юни 2013 г., което започна като мирен протест срещу план за изграждане на реплика на османска казарма в парка Гези, който се намира близо до площад Таксим в Истанбул.


След реакцията на полицията да контролира протестите, те се превърнаха в национални демонстрации и бунтове срещу правителството на тогавашния премиер Реджеп Тайип Ердоган.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?