Следвайте ни

Турция представи своя бронирана безпилотна морска машина

viber icon

Първа бронирана безпилотна морска машина (AUSV) проектирана и произведена в Турция бе представен на пресконференция в Анкара тази седмица. 


Тя е разработена от корабостроителницата "Арес" в сътрудничество с базираната в Анкара военно-производствена фирма "Метексан".


Прототипът на AUSV, първият продукт от серията ULAQ, трябва да бъде завършен до декември.


AUSV ще има обхват от 400 километра, развива скорост от 65 километра в час, възможности за дневно и нощно виждане и национална криптирана комуникационна инфраструктура.


Превозното средство може да бъде оборудвано или да превозва различни видове полезни товари, като електронно военно оборудване, за заглушаване и различни системи за комуникация и разузнаване, както и ракетни системи за задоволяване на различните оперативни нужди на турските сили за сигурност.


Освен способността си да работи заедно с други AUSV с идентичен или различен дизайн, морското превозно средство е проектирано да извършва съвместни операции с други безпилотни и пилотирани самолети.


Дистанционно управляваното безпилотно морско превозно средство ще бъде оборудвано с превъзходни и свръхмодерни възможности с изкуствен интелект и автономни функции.


Генералният директор на корабостроителницата "Арес" Утку Аланч, говорейки по време на пресконференцията, заяви, че тези безпилотни морски превозни средства също ще осигурят стратегическо превъзходство за задачи предимно около турското крайбрежие в Беломорието и Източното Средиземноморие, добави той.


„Това ще донесе огромни допълнителни възможности и предемство на страната ни в тази област“, добави той.


Аланч каза, че изпитанията за пускането по вода на първия AUSV ще бъдат проведени през първото тримесечие на 2021 г. 


„Горди сме да споделим добрата новина, че и други безпилотни морски превозни средства за събиране на разузнавателни данни, минно събиране, подводна отбрана, борба с пожари, хуманитарна помощ и евакуация ще бъдат готови за производство след прототипа AUSV, което е първата фаза от проекта, който стартирахме неотдавна “, подчерта председателят на корабостроителницата „Арес “.


След задоволяване на нуждите на турските въоръжени сили (ТСК), се предвижда превозното средство да бъде продавано предвид нуждите на съюзниците на Турция.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

ДОК

ДОК

29.10.2020 | 13:11

На лошо отиват нещата в Черно море. Ще има май трети, бърз, проток в Дарданелите--Хелеспонт, и 100 години тишина.

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?