71

Турция предприема радикални мерки за защита на артефактите в музеите

Министерството на културата и туризма в Анкара предприе радикални мерки за защита на артефактите в археологическия музей в Антакия, в южната турска провинция Хатай, след земетресенията и хилядите вторични трусове, които продължават дни след смъртоносните земетресения от 6 февруари.

Уникалната колекция на музея включва статуята шедьовър на хетския крал II Супилулиума. 

Въпреки че статуята на последният монарх от Новото кралство на Хетската империя, оцеля без щети при първите земетресения. Експертите покриха статуята, тежаща 1,5 тона, с малки торби с пясък, за да я защитят от неспиращите вторични трусове.

В допълнение към чувалите с пясък, статуята беше обградена и със стоманени профили, осигуряващи защита, подобна на клетка.

Статуята на хетския крал II Супилулиума, която датира от късния хетски период през 9 век пр.н.е., беше открита през 2013 г., докато археолозите разкопаваха могилата Тел Тайнат в район Рейханлъ в Хатай.

Бяха взети мерки и за други подобни артефакти в археологическия музей.

След първите трусове от 7,7 и 7,6 поддържащите колони на музея бяха открити в добро състояние, но някои от стените претърпяха известни щети. Артефактите също са непокътнати.

След земетресенията Министерството на културата и туризма, в съответствие със своя план за действие при извънредни ситуации, направи цялостно укрепване на Археологическия музей в Хатай, като увеличи охраната и персонала. Непрестанно видеонаблюдение контролира състоянието на всички зали в комплекса. 

Междувременно няколко артефакта от музея Кахраманмараш, повредения музей Елбистан, археологическия музей Нечми Асфуролу и градския музей в Хатай бяха преместени, за да осигурят сигурността им в музеи в близките градове.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?