Следвайте ни

Турция предотврати 152 терористични атаки от Даеш през 2020 г.

viber icon


Турските сили за сигурност са осуетили 152 терористични атаки от терористи от Даеш (Ислямска държава) само през тази година. Това заяви вътрешният министър Сюлейман Сойлу снощи в интервю пред турски медии.

„Предотвратихме 152 терористични атаки от Даеш през 2020 г. и конфискувахме 26,8 тона експлозиви. Също така предотвратихме терористични атаки от кюрдското военно формирование ПКК и крайно левите DHKP-C“, каза Сойлу в прякото предаване по TGRT Haber, като добави, че турските сили за сигурност работят денонощно, за да се гарантира сигурността.

През 2013 г. Турция стана една от първите държави, които обявиха Даеш за терористична група.

Оттогава страната е била многократно атакувана от терористи от Даеш с поне 10 самоубийствени атентата, седем бомбени атаки и четири въоръжени атаки, при които 315 души са загинали, а стотици други са ранени.

В отговор Турция започна антитерористични операции в страната и в чужбина, за да предотврати по-нататъшни атаки.

В борбата срещу терористичната група ПКК Сойлу заяви, че 162 терористи от ПКК са се предали доброволно досега тази година в резултат на усилията за убеждаване на полицията и жандармерията.

Броят на терористите, предали се чрез убедителни усилия през последните три години, надхвърли 700, каза той.

„Никоя друга държава не използва безпилотни летателни апарати (БЛА) по-добре от нас“, каза Сойлу по отношение на използването на БЛА в борбата срещу терористите от ПКК. Той посочи БЛА като „ръцете, краката и очите“ на силите за сигурност, подчертавайки тяхната необходимост в борбата срещу тероризма.

Вътрешният министър засегна и пряката връзка между ПКК и трафика на наркотици. „ПКК управлява значителна част от търговията с наркотици в Европа“, каза Сойлу и добави, че макар европейските държави да изглеждат безразлични сега, скоро ще дойдат да молят Турция за помощ срещу терористите.

По-рано Сойлу заяви, че терористичната група ПКК контролира 80% от търговията с наркотици в Европа, печелейки около 1,5 милиарда долара годишно. Борбата на Турция срещу трафика на наркотици дойде като сериозен удар върху способностите на ПКК за набиране на средства, голяма част от които зависи от трафика на наркотици.

В своята повече от 30-годишна терористична кампания срещу Турция, ПКК - изброена като терористична организация от Турция, САЩ и Европейския съюз - е отговорна за смъртта на 40 000 души, включително жени, деца и бебета.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?