49

Турция пред Блинкен: Очакваме продажбата на самолети F-16 от САЩ да бъде осъществена

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и външният министър Хакан Фидан се срещнаха в събота с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен по важни въпроси, включително продължаващата криза в Газа, последни стъпки за приключване Ратифицирането от страна на Турция на кандидатурата на Швеция за НАТО и одобрението на САЩ за продажбата на изтребители F-16 на Турция.

Блинкен посещава Турция втори път за последните 2 месеца.

Срещата, проведена в имението Вахдетин в Истанбул, на брега на Босфора, включваше също ръководителя на Турската национална разузнавателна организация (MIT) Ибрахим Калън, главния съветник на Ердоган Акиф Чагатай Кълъч и американския посланик в Анкара Джеф Флейк.

Не се съобщава повече информация за срещата, протекла при при закрити врата.

По-късно на двустранна среща в Истанбул със своя американски колега Блинкен, турският външен министър увери, че турският парламент скоро ще вземе окончателно решение относно кандидатурата на Швеция за НАТО. 

Анкара обаче очаква Вашингтон да приключи процеса за продажба на изтребители F-16, допълни турският външен министър на американския си колега на срещата вчера.

Според дипломатически източници Хакан Фидан и Антъни Блинкен са обсъдили изчерпателно отношенията между двете страни по време на срещата.

Двамата министри обсъдиха и продължаващата хуманитарна трагедия в Газа, като Фидан обърна внимание на засилващата се инвазия на Израел като заплаха за целия регион.

По време на разговорите им турският външен министър подчерта необходимостта от незабавно прекратяване на огъня в Газа и продължаване на доставката на хуманитарна помощ в обсадения регион.

Той също така призова за започване на преговори за решение на израелско-палестинския конфликт с две държави възможно най-скоро.

След атаката на Хамас на 7 октомври, Израел започна масивни атаки срещу ивицата Газа, убивайки повече от 22 700 палестинци и ранявайки над 58 100, според местните здравни власти.

Израелските власти твърдят, че атаката на Хамас е убила около 1200 израелци.

Израелската атака остави Газа в руини, като 60% от инфраструктурата на анклава е повредена или унищожена, а близо 2 милиона жители са разселени на фона на остър недостиг на храна, чиста вода и лекарства.

Фидан също така подчерта желанието на Турция да избегне напрежението в Черно море.

Той се обърна към усилията на Турция да осигури безопасна доставка на хранителни продукти, произведени в Русия и Украйна, до световните пазари.

Миналия юли Русия се оттегли от сделката за Черно море, заявявайки, че руската част от споразумението не е изпълнена. Тя поиска разхлабване на банковите ограничения и възможността да доставя свои собствени торове, преди да се върне към сделката.

Споразумението, първоначално подписано през юли 2022 г. в Истанбул от Турция, ООН, Русия и Украйна, имаше за цел да възобнови износа на зърно от украинските пристанища, спрян поради войната, която започна през февруари 2022 г.

Фидан и Блинкен обсъдиха преговорите между Азербайджан и Армения, както и регионални въпроси като Сирия и Ирак.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
АЛА БАЛА

АЛА БАЛА

07.01.2024 | 16:39

ЗАПАРИ ИМ ПОД КРАКАТА ОТ ПУТИН!

Отговори
0 0
АЛА БАЛА

АЛА БАЛА

07.01.2024 | 16:37

НЕКА СИ ОБСЪЖДАТ ! ПРИКАЗКАТА Е ТУРСКА "ДОМАШНИТЕ СМЕТКИ НА ПАЗАРА НЕ ИЗЛИЗАТ " ПУТИН ЩЕ ИМ НАПРАВИ ТОТАЛА!!! ТЕ НЕКА СЕ ТОЧАТ !ДРУГА ЩЕ Е СМЕТКАТА КАТО Й ТЕГЛИ ПУТИН ЧЕРТАТА!.

Отговори
1 0

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?