Следвайте ни

Турция празнува онлайн националния си празник СНИМКИ

viber icon

Турция отбеляза 97-ата годишнина от основаването на съвременната република със събития в патриотичен дух и на фона на драконовски мерки срещу пандемията.

Вместо претъпкани събития, тържествата бяха ограничени до малки церемонии по полагане на венци в памет на основателя на републиката Мустафа Кемал Ататюрк, първият президент и командващ страната по време на Войната за независимост.

Единствената официална церемония беше в присъствието на президентът Реджеп Тайип Ердоган, придружен от  министри и лидери на опозицията. Делегацията посети Аниткабир, мавзолеят на Ататюрк, в столицата Анкара, където положи венец на гроба му. Говорейки преди да подпише книгата за гости в мавзолея, Ердоган каза в символично обръщение към Ататюрк: „Ние отбелязваме Ваше превъзходителство, всички герои от нашата война за независимост и почтени мъченици.“ Президентът продължи, че „вътрешните и външните атаки“ за спиране на напредъка на Турция само засилиха тяхната решителност за борба. „Ще продължим да вървим към нашето споделено бъдеще в единство и братство, като черпим смелост от нашето славно минало, изпълнено с победи“, продължи той. В книгата Ердоган написа, че неговата администрация работи усилено за напредъка на републиката, „която сте ни поверили“.

По-късно Ердоган прие в президентския комплекс поздравленията за годишнината, от министри, генерали и посланици на скромен коктейл, отново при строги мерки за социално дистанциране и задължителните маски. 

В цялата страна местните администрации организираха концерти, светлинни шоута, паради и други събития, за да отбележат деня.
В античния театър Аспендос, в близост до Анталия, симфоничния оркестър и хор към президентството осъществиха тържествен концерт, който беше без публика, а беше излъчен от националните телевизии и в социалните мрежи. 

Снимка Тюркян Севен

Подобен концерт беше организиран и в Истанбул, от голяма община на мегаполиса, кото той беше също без публика, и се излъчи единствено в социалните медии. Концетът беше прожектиран и на огромен екрен пред сградата на общитата, както и стана част от впечатляващо мапинг и светлинно шоу върху кулата на Галата, Кулата на Момичето в Босфора (Къз кулеси), Аквадукта на Ункапанъ, и върху водно перде над Златния рог. Шоуто н Истанбул започна с холограмно изображение и реч на Ататюрк. За съжаление всички тези прояви можеха да бъдат проследени единствено през интернет, даради сериозните мерки срещу разпространението на коронавируса предприети в страната. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?