Следвайте ни

Турция прави задължителни ваксините за образованието и бизнеса

viber icon

Ваксинирането срещу COVID-19 трябва да бъде задължително за образованието и бизнеса, за да продължат да функционират. А неваксинираните хора трябва редовно да представят отрицателни резултати от PCR тестове, каза здравният министър Фахретин Коджа, като повтори, че училищата ще бъдат отворени отново на 6 септември, както е планирано.

Коджа допълни, че родителите на учениците или ще трябва да бъдат напълно ваксинирани, или да се подлагат на редовни прегледи, за да докажат, че не са болни, като отбеляза, че подробностите по този въпрос ще бъдат обявени другата седмица.

Досега програмата за ваксиниране е била въпрос на избор или стимул, но ваксинацията е задължение, което вече не може да бъде оставено на избор, подчерта министърът.

„Бих искал да изразя ясно и силно, че всички наши училища ще отворят навреме. Невъзможно е да се откажем от присъственото обучение. Имаме важна задача: трябва да вземем необходимите мерки, за да гарантираме, че всички учители и инструктори са ваксинирани “, каза Коджа.
До момента над 76 на сто от преподавателите в страната са ваксинирани. 

Той обаче отбеляза, че въпреки че програмата за ваксиниране се провежда успешно, страната все още не е постигнала социален имунитет.

„Хората, които са получили и три дози ваксини, имат най-високо ниво на защита“, каза здравният министър.

В 83-милионната Турция вече са приложени близо 93 милиона дози ваксини срещу COVID-19.

Тя използва ваксините, разработени от Пфайзер-Бионтек, и китайския Синовак.

Към днешна дата над 76.81 на сто от пълнолетното население са получили поне една доза ваксина, а 43 на сто са напълно ваксинирани. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Юлия Р.

Юлия Р.

29.08.2021 | 09:47

И при нас трябва да стане така, но при толкова мощна антиваксърска атака, не виждам как. Според мен някои хора трябва да заемат по-твърда позиция. Истината е във ваксината.

Отговори
3 3
Бай Ганьо

Бай Ганьо

29.08.2021 | 09:45

Ааа нас ни е страх от всичко което ни предлагат безплатно. Иначе си пълним носовете с всякакви говна до несвяст , храним си децата с евтини боклуци и въобще ние сме най-умния народ ама..

Отговори
3 2
Юлия Р.

Юлия Р.

29.08.2021 | 09:49

Недей, че ще събудиш силиконовите мами.

Отговори
1 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?