Турция прави нов изтребител TF-X, моли Русия за помощ

Нов изстребител TF-X бе разработен от турските консорциуми Turkish Aerospace Industries (TAI) в сътрудничество с BEA Systems и е проектиран да замести F-16, които в момента са в експлоатация на турските ВВС. Освен това Анкара обяви, че все още предстои изграждането на самолети и те ще бъдат предложени и за износ.


Анкара не спира да се надява, че президентът Джо Байдън може да обърне курса на санкциите, наложени на Турция, и дори да позволи на натовската държава да се върне към програмата за свръхизстребителя F-35 . Ала по време на изслушвания в комисията по външни отношения на Сената, държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен предположи, че преразглеждането на санкциите срещу Турция не е на дневен ред. Освен това той добави, че Държавният департамент дори ще трябва да определи дали има още какво да се направи, след закупуването от Анкара на руските противоракетни системи С-400.


Още миналата година Турция трябваше да получи първите си два суперизстребители F-35, беше и ги заплатила и турски пилоти се обучаваха в САЩ. Но като чакт от санкциите заради закупуването  на руските противоракетни системи С-400, Анкара беше временно отстранена от проекта F-35. 


Предвид тези факти, вероятно Турция няма да получи скоро F-35 и по този начин ще бъде прирудена да продължи разработките на своя изтребител TF-X. 


От август миналата година е завършена фабрика за производство от пето поколение на подобни летателни машини и скоро може да се използва за производство на самолета, за който Турция заяви, че може да бъде готов за първия си полет до края на лятото на 2023 година.


Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че изграждането на TF-X е най-добрият отговор на онези, които заплашват да прекратят участието на Турция в програмата F-35.


Прототип на турския самолет, който прилича на F-22, бе представен за първи път през 2019 на Авио-изложението в Париж. По това време TAI твърдеше, че новия самолет може да достигне характеристики, подобни на F-35 - но без усъвършенстваната авионика на F-35.


Специалисти подчертават, че изграждането на летателен апарат от този клас може да бъде много скъпо за изграждане, дори и Турция да се опита да изгради своята индустрия за въоръжение и да стане играч на основната сцена. 


Турция се опита да призове чужда помощ за разработването на този самолет. През януари 2020 г. държавната фирма TAI се свърза с Малайзия, за да работи по разработването на модерните самолети, като Анкара гледаше на Индонезия, Пакистан, Бангладеш и Казахстан като потенциални партньори или купувачи на този изтребител.


Предполага се също така, че Турция може да помоли Русия, за да помогне да продължи напред с TF-X, но Москва има достатъчно проблеми за преодоляване при разработването на собствения си Су-57.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?