49

Турция праща 13 тона цветя за погребението на Елизабет II

Турските цветари изпращат с товарни самолети, вместо камиони, цветя в Обединеното кралство, за да посрещнат потопа от поръчки след смъртта на кралица Елизабет.

Поръчките за рязани цветя са скочили с 90%, откакто кралицата почина, каза Селчук Челеби, член на стоковата борса в Анталия, добавяйки, че турските цветари са успели да отговорят само на около 40% от търсенето.

„Това е краят на сезона в средиземноморската провинция Анталия. Ние сме в период, в който производството в планините в южната провинция Испарта е в застой“, каза Челеби пред Ройтерс вчера.

Увеличението на търсенето означаваше, че цветарите трябваше да наемат самолети, за да доставят експресно цветята до Великобритания, което отнема един ден в сравнение със седмица с камион, каза Челеби.

Най-дълго управлявалият монарх на Великобритания със забележително присъствие на световната сцена от 70 години, Елизабет почина мирно миналата седмица, след като здравето ѝ се влоши. Погребението ѝ ще се състои в понеделник.

Дъщерната компания на турския национален авиопревозвач, Turkish Cargo съобщи, че ще  изпрати повече от 500 000 стръка цветя, тежащи около 13 тона, до Англия за погребението от Анталия и Испарта.

„Компанията достави приблизително 4 тона цветя в Лондон от началото на седмицата“, се казва в съобщението.

Ройтерс

Между 5 и 12 септември официалните данни показват, че износът на цветя от Турция за Англия се е увеличил с 40% в сравнение с миналата година.

Производителите обикновено са доставяли между 600 000 и 700 000 цветя до Великобритания седмично през този период, каза през уикенда президентът на Асоциацията на износителите на декоративни растения и продукти от Централен Анадол Исмаил Йълмаз.

„След смъртта на кралица Елизабет ние изчисляваме, че тази цифра ще достигне най-малко 1,5 милиона до погребението“, заключи той пред агенция Демирорен.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Розин

Розин

16.09.2022 | 11:41

Къде са нашите производители? Или чакат осми март да ни пробутат една роза за 10 лева и цяла година да лежат.

Отговори
3 0

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?