71

Турция помага на Украйна да разминира пристанищата ВИДЕО СНИМКИ

Турция е готова да предостави помощ на Украйна за разминиране на нейните пристанища. Това става в контекста на сделката, подписана в петък, която позволява износ на зърно през Черно море, каза говорителят на президента Ердоган, Ибрахим Калън.

 

„В случай на нужда разминирането може да бъде осигурено от трета страна. Като Турция сме готови да предложим нашата помощ“, каза Калън пред турската телевизия NTV след подписването на сделката за зърно в Истанбул.

 

АФП

Киев и Москва в петък подписаха важни споразумения с Турция и ООН, които ще освободят украинските черноморски пристанища и ще разчистят пътя за износ на милиони тонове украинско и руско зърно и торове. 30 на сто от световното производство на зърно е в Украйна и Русия.

 

Подписването на сделката в Истанбул беше наблюдавано от президента Реджеп Тайип Ердоган, който има добри отношения както с Москва, така и с Киев и генералния секретар на ООН Антонио Гутериш.

 

„Сделката ще предпази милиарди хора от глад и ще облекчи глобалната инфлация на храните“, заяви Ердоган. 

„Надяваме се, този съвместен ход, който предприемаме с Украйна и Русия, ще съживи пътя към мира“, отбеляза той.

 

Гутериш благодари на Турция за нейното „улеснение и постоянство“, като подчерта, че усилията на Анкара в процеса са се оказали съществени.

 

Украински и руски военни делегации постигнаха предварително споразумение в Истанбул миналата седмица относно ръководения от ООН план, който има за цел да даде възможност на Украйна да изнесе 22 милиона тона зърно и други селскостопански продукти, които са останали в черноморските пристанища след нахлуването на Москва.

Зърно от Украйна

Гутериш обяви, че планът, известен като „Черноморската инициатива“, ще отвори пътя за значителни обеми търговски износ на храни от три ключови украински пристанища в Черно море: Одеса, Черноморск и Южен. Това ще помогне за стабилизиране на световните цени на храните.

 

В късно вечерно видео обръщение в четвъртък украинският президент Володимир Зеленски намекна, че черноморските пристанища на страната му скоро могат да бъдат деблокирани.

Кораб от Украйна

Сделката предвижда безопасното преминаване на кораби през силно минираните води. В Истанбул ще бъде създаден координационен център с персонал от служители на ООН, Турция, Русия и Украйна, който да наблюдава корабите и да управлява процеса през определени коридори. Над 80 кораба със зърно се намират в момента в украинските пристанища готови да отплават. Корабите ще бъдат подложени на проверки, за да се гарантира, че не носят оръжия. Над 90 на сто от износа на украинско зърно се осъществява по море. Над 60 на сто от износа се осъществява от Одеса.

 

Ключов елемент от сделката е споразумение между Русия и Украйна, че няма да има атаки срещу нито един от корабите.

Кораб от Украйна

Целта е да се изнасят около 5 милиона тона зърно на месец, за да се изпразнят силозите на Украйна навреме за новата реколта. Споразумението е за 120-дневен период с възможност за подновяване.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
фокс

фокс

23.07.2022 | 17:27

няма да е скоро

Отговори
0 1

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?