4232

Турция помага на Гърция да си върне скулптури от Акропола, съхранявани в Британския музей

В опит да установи "нови отношения" с Гърция, Британският музей преследва "реалистични решения" за скулптури и фрески иззети по време на Османския периот от Партенона, известен още като Акрополът в Атина.

Съобщението следва значителна позиция на Турция на конференция на ЮНЕСКО, където турски представител заяви, че нито един османски документ не узаконява изземването на древногръцките артефакти от лорд Елгин.

МГ

Британският музей признава силното желание на Гърция за връщането на скулптурите от Партенона в Атина. Ние разбираме и уважаваме дълбоките емоции, свързани с това“, заяви говорител на музея пред SKAI TV във вторник.

Музеят се стреми да развие „сътрудничество за Партенона“ и да проучи новаторско сътрудничество с Гърция, за да подобри глобалното разбиране и оценяване на скулптурите, съобщава вестник Катимерини.

Дългогодишният дебат между Гърция и Обединеното кралство относно скулптурите се засили, когато представителят на Турция на 24-ия Междуправителствен комитет на ЮНЕСКО за насърчаване на връщането на културни ценности в страните на произход или реституцията им в случай на незаконно присвояване (ICPRCP) отрече да знае за писмено разрешение, което позволява на британския лорд Елгин да премахне големи части от скулптурните декорации на Партенона между 1801 и 1812 г., по време на османското владичество на Атина.

МГ

Гръцкият министър на културата Лина Мендони, докато беше в Родос, повтори, че нито един османски ферман не е разрешил премахването на скулптурите от Елгин.

След коментарите от Турция Мендони подчерта ангажимента на Гърция да обедини отново скулптурите от Партенона в Музея на Акропола, като го нарече национална цел.

МГ

„Както е известно, един от актуалните въпроси в дневния ред през последните 40 години се отнася до скулптурите на Партенона. И този път комисията завърши с препоръка, която призовава двете страни, британската и гръцката, да разрешат този проблем, датиращ от няколко десетилетия.

„Гърция винаги е отворена за диалог“, отбеляза Мендони.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?