Следвайте ни

Турция получи първите дози ваксина на "Пфайзер"

В понеделник започва ваксинация на граждани над 60 г. 

viber icon

Първите 58 000 дози от ваксината Пфайзер-Бионтек пристигнаха вече в Турция, обяви министърът на здравеопазването Фахретин Коджа днес сутринта. 


Турският министър добави, че 4,5 милиона дози от ваксината Пфайзер-Бионтек ще пристигнат в страната този месец.


Коджа каза, че наличните първи дози от ваксината ще бъдат приложени веднага след като тестовете ѝ бъдат завършени.


Той добави, че ваксината ще се прилага на тези, на които е дошъл редът. От следващата седмица ще започне ваксинирането на граждани на възраст между 60 и 65 години, каза той.


Досега в Турция са приложени над 12,35 милиона дози китайска ваксина според официални данни. Ваксинирани бяха всички желаещи здравни работници и граждани над 65 г. 


Досега Турция имаше единствено споразумение за 50 млн. дози от китайската ваксина КоронаВак, призвеждана от компанията Синовак. 


Ваксината Пфайзер-Бионтек е разработена от Йозлем Тюреджи и Уур Шахин, двойка, които са деца на турски имигранти в Германия. 


Бионтек цели да произведе общо 2 милиарда дози от ваксината тази година в шест производствени съоръжения в различни страни.


Предвиждайки възможни проблеми с доставката на ваксини, министър Коджа каза, че страната е предприела конкретни стъпки за преодоляване на проблемите с глобалния достъп до ваксини и продължава разработването на национална ваксина.


Подчертавайки, че в Турция са наблюдавани всички мутантни варианти на вируса, Коджа каза, че те се предават по-лесно.


„За съжаление през последните 15 дни се наблюдава увеличение на случаите в повечето от нашите провинции“, каза той и добави, че резултатите все още не са започнали да се отразяват в болниците, където заетостта не надминава 67 на сто.


За първи път от месеци вчера Турция отчете над 18 хил. нови случай на COVID-19. Наблюдава се плавен ръст на заболелите. 


Отбелязвайки, че COVID-19 вече няма да бъде масов проблем до месеци, министър Коджа каза: „Човечеството е преодоляло отчаянието на 2020 г. 2021 г. е годината на надеждата и победата“. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?