Следвайте ни

Турция получи първата партида китайска ваксина COVID-19

viber icon

След двуседмично закъснение,  първата партида от 3 милиона дози от китайската COVID-19 ваксина на Sinovac пристигна в Анкара в ранните часове днес.

Полетът на Турските авиолинии от Пекин, превозващ ценната пратка от 17 контейнера ваксини, пристигна в 05.44 ч местно време на летището Есенбоа в Анкара.

Часове преди ваксините да пристигнат в страната, здравният министър Фахретин Коджа обяви в Туитър, че ваксинацията ще започне след 14 дни, тъй като предстои изследването и одобряването на ваксините от турски учени. Изчакват се и окончателните резултати от фаза 3 на изследването на ваксината. 

„Веднага след като тестовете приключат, нашата програма за ваксинация ще се проведе под координацията на Главната дирекция по обществено здраве“, добави той.

Коджа припомни, че Турция ще получи 50 милиона дози от ваксината на Sinovac и че първите 20 милиона дози ще бъдат доставени през декември и януари 2021 г. Министърът допълни, че страната се е споразумяла да закупи до 30 милиона дози и от ваксината, разработена от базираната в Германия биотехнологична фирма BioNTech и Pfizer.

Засега ваксинациите не са задължителни. Те ще се прилагат в болници и места, определени от местните здравни съвети, каза Акън. И отбеляза, че основният склад за съхранение на ваксините се намира в Анкара. 

На хората ще бъдат приложени две дози от ваксината, в интервал от 2 седмици, добави той.

Турция регистрира над 2,17 милиона потвърдени случая на COVID-19, докато общият брой на смъртните случаи от пандемията надхвърли 20 000 души.
 


 
 
 3 прикачени файла

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?