Турция получи лекарство от Китай, има излекувани от COVID-19

Михаел ГУШЕВ, кореспондент на в-к МАРИЦА 

Турският здравен министър Фахреттин Коджа на конференция в Истанбул обяви нови мерки за борба с COVID-19. Той заяви, че има излекувани пациенти в Турция. 

Министърът обяви: "Турция ще мобилизира още 32 хиляди здравен персонал срещу коронавируса. Здравните работници ще получат бонуси до 100 процента от месечното възнаграждение."

Друга новина, съобщена от министъра, е че страната започва собствено производството на апарати за обдишване, които в момента не се намират на световния пазар. Две турски стартъп фирми ще ги произвеждат. Турската държава е подписала първоначален договор за 5000 броя апарати. Производството започва през април. При необходимост тези апарати по-късно могат да бъдат продавани и на други държави. 

Турция получи първата партида от милион бързи нови тестове за коронавирус, които могат да идентифицират болестта COVID-19 за 15 минути.
В самолета е имало и първа пратка на медикаменти, използвани успешно в Китай за лечението на болните от коронавирус. Това лекарство ще се използва първоначално за болни, които са в интензивно отделение в Истанбул. При положителен резултат ще бъде поръчано по-голямо количество. Не беше споменато името на медикамента. 
Самолетът, който превозваше тестовите комплекти, пристигна днес от Китай на старото летище Ататюрк в Истанбул, което се използва за карго полети. 

Министерството на здравеопазването заяви, че тестовете ще бъдат разпределени във всички 81 турски провинции.

Останалите 2 милиона комплекта тестове, поръчани от Турция, ще пристигнат в страната през следващите седмици.

Вземайки под внимание призива на Световната здравна организация за широко тестване, Турция е провела над 20 000 теста за COVID-19 до неделя, заяви здравният министър Фахреттин Коджа.

Както ви информирахме, Турция в неделя потвърди още девет смъртни случая от COVID-19, с което общият брой на смъртните случаи е 30. Двама от починалите са на възраст около 50-55, а останалите са над 65 годишна възраст. Най-възрастната жертва е на 91 години. Всички те са имали придружителни хронични заболявания. 
Междувременно броят на вирусоносителите нарасна до 1256. Болните са на територията на цялата страна. Последни актуални данни за броя на болните от днес се очакват от министър Коджа по-късно тази вечер. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
boika

boika

23.03.2020 | 22:48

bravo

Отговори
1 0

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?