49

Турция подкрепя Полша за мигрантската криза в Беларус

Турция подкрепи своите съюзници, преди всичко Полша, по време на мигрантската криза с Беларус, каза турският външен министър във вторник.


„Като страна, която е приела повече от 5 милиона бежанци, Турция най-добре разбира трудностите, на които нашият съюзник Полша и други страни са свидетели“, каза Мевлют Чавушоглу в Будапеща на шестата среща между външните министри на Турция и Вишеградската група на четири централноевропейски държави.


Той каза, че ситуацията на Балканите е „притеснителна“, тъй като стабилността и просперитетът в региона са жизненоважни както за Турция, така и за Европейския съюз.


Чавушоглу каза, че Вишеградската група и ЕС трябва да работят заедно за преодоляване на кризата, като призова за продължаване на преговорите между всички страни.


От август страните от ЕС, граничещи с Беларус – Литва, Латвия и Полша – съобщават за драматично нарастващ брой незаконни мигранти от Ирак, Афганистан и Сирия, пресичащи границите им.


ЕС обвинява белоруския президент Александър Лукашенко за организирането на продължаваща криза, която в своя пик миналия месец доведе до блокиране на хиляди търсещи убежище по източните граници на ЕС.


Чавушоглу каза, че Турция работи в тясно сътрудничество с държавите от Вишеградската група Полша, Унгария, Словакия и Чехия за борба с незаконната миграция.


„Ние ще приемем унгарските сили за сигурност в Турция, докато турската полиция ще бъде разположена в региона, за да засили сътрудничеството в борбата срещу незаконната миграция и международните мрежи за организирана престъпност“, каза той.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?