71

Турция подкрепя Марк Рюте за следващ шеф на НАТО

Турция реши да подкрепи кандидатурата на холандския премиер Марк Рюте за следващ генерален секретар на НАТО, съобщиха турски официални лица в понеделник.

Анкара съобщи на НАТО, че ще подкрепи Рюте, след като холандският премиер се срещна с президента Реджеп Тайип Ердоган в Истанбул миналия петък, уточниха официални лица.

Южното крило на НАТО се нуждае от Турция и нейното ръководство“, заяви Рюте на съвместна пресконференция с Ердоган след срещата им.

Турция е геополитически играч със значително влияние в региона. Те работят, за да помогнат за прекратяване на войната в Газа. Полагат усилия и по отношение на ужасната война в Украйна“, отбеляза Рюте.

Ердоган от своя страна увери, че решението на Турция ще бъде в "рамката на стратегическата мъдрост и справедливост" по отношение на новия шеф на НАТО.

Анкара очаква новият ръководител на военния блок да „обслужва нуждите и интересите на съюзниците“ по отношение на борбата с тероризма и да вземе предвид „чувствителността на съюзниците извън Европейския съюз“.

За Турция антитероризмът до голяма степен включва борбата срещу ПКК и нейните разклонения, терористична група, която води кървав бунт срещу турската държава от 80-те години на миналия век, отнела повече от 40 000 живота. Тя е призната за терористична група в Турция, Съединените щати и Европейския съюз.

Анкара често осъжда „отношенията“ между терористичната група и някои членове на НАТО като „неприемливи“, „заплаха срещу държавите-членки“, както и „против духа на съюза“.

Сега Рюте се опитва да замени Йенс Столтенберг като генерален секретар на 31-членния западен военен съюз.

Но той се нуждае от подкрепата на всяка държава-членка на НАТО, за да получи поста.

Единствено Унгария изрази съпротива срещу кандидатурата му.

Към момента няма други публично декларирани кандидати.

Рюте има силна подкрепа от Великобритания, Германия и САЩ.

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?