71

Турция подава съдебна жалба за геноцида на Израел в Газа

Докато световните медии дискотират споразумението за временното прекратяване на огъня в Газа и размяна на пленници, турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че Турция, заедно с голям брой правни експерти, ще подаде правна жалба срещу израелските офанзиви срещу Газа, довели до смъртта на повече от 13 000 цивилни. Той твърди, че това са престъпления срещу човечеството и геноцид.

„В момента планираме да подадем жалба за този геноцид до необходимите органи, с подкрепата на над 2000 адвокати. Ние неуморно ще преследваме този въпрос. Не можем да го изоставим по средата и разходите за тези действия ще бъдат платени“, заяви категорично Ердоган.

„Престъплението срещу човечеството и геноцидът, извършени от Израел “ трябва да бъдат наблюдавани и разследвани на международно ниво, а „потисниците“ трябва да бъдат наказани, отбеляза турския президент.

„Ако която и да е терористична организация, подкрепяна от сили като Съединените щати и Европа, може безразборно да избива хора и да извършва зверства, граничещи с геноцид, глобалният ред е фундаментално нарушен. Като всяка погрешна система, неизбежната промяна на този ред е наложителна. Ние се ангажираме да формулираме тези истини, да внесем искането за промяна в световния дневен ред и да изпълним нашата роля, като я споделим с всеки представител на страните, с които работим“, заяви Ердоган.

Той по-рано заклейми Израел като терористична държава заради безмилостните му удари и офанзиви в Газа, които причиниха както цивилни жертви, така и тежка хуманитарна криза в обсадената ивица от 7 октомври.

Нашата цел е да създадем климат, в който израелци и палестинци живеят рамо до рамо в мир, където преобладават спокойствието и сигурността. Вярвам, че всеки трябва да поеме отговорността да гарантира справедлив и траен мир в Близкия изток“, отбеляза Ердоган.

Ердоган нападна Израел за неговата въздушна и наземна кампания в Газа, като припомни: „Стреленето по болници или убиването на деца не съществува в Тората, не можете да го правите“.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Евала Ердоган

Евала Ердоган

24.11.2023 | 00:28

Шапка му свалям на Ердоган. Денков и Габриел им плюя в лицето мръсни продажници.

Отговори
1 0

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?