Следвайте ни

Турция под ключ от петък до понеделник заради COVID-19 СНИМКИ

viber icon

През уикенда в Турция въведоха пълна забрана за напускане на домовете от 21 часа в петък до 5  ч. в понеделник. Това е част от мерките срещу пандемията- Тези мерки ще продължат и през следващите седмици и за новогодишните празници. 

Някои сектори, като производството, доставките, здравеопазването, земеделието и медиите ще бъдат освободени от комендантския час.


Супермаркетите, фурните, хранителните магазини ще работят между 10 и 17 ч. през уикенда, като до тях може да се отиде само пеша, на близко разстояние от дома. 


Междувременно ресторантите ще предлагат доставка на храна по домовете само между 10:00 и 20:00 часа в събота и неделя.


Турският президент Реджеп Тайип Ердоган миналия понеделник обяви новите ограничения. 
Също така в делнични дни се въвежда комендантски час от 21 до 05 ч. на следващия ден. 
В съботните и неделни дни пътуването със собствено МПС, както и ползването на автобусните линии за междуградски пътувания ще може да се осъществява единствено при доказана необходимост с издадено разрешение  от МВР или директно от областните управители.
Ресторантите и заведенията за бързо хранене и напитки ще предоставят услуги през седмицата от 10 до 20 ч. само за доставка и покупка за вкъщи.


Ограничават се възможностите за придвижване на лица над 65 г. и под 20 годишна възраст, на които няма да се разрешава ползване на обществен транспорт. Те имат право да напускат домовете си единство съответно от 10 до 13 ч и от 13 до 16 ч през седмицата. 


В търговските центрове ще бъдат допускани само гражданите, притежаващи индивидуален електронен код („HES“ код). Същият се получава чрез регистрация в безплатно приложение на смартфон и се използва за проследяване на движението на гражданите и контрол на заболяването.


Преустановява се работата на СПА центрове, турски бани, сауни, масажни салони, басейни и увеселителни паркове.
При неспазване на въведените вътрешни мерки се налагат съществени финансови санкции.


Въпреки тези драконовски мерки в Турция продължава тенденцията на нарастване на новоткрити вирусоносители, които достигнаха близо 33 хиляди дневно. Също така и смъртните случай са с ежедневен негативен рекорд, като вчера бяха регистрирани 193 починали от Covid-19. 


Ако настоящите ограничения не успеят да намалят броя на пациентите с COVID-19 и пациентите в критично състояние, може да се наложи по-всеобхватни блокировки, каза доцент Афшин Емре Кайпмаз от Научния съвет на Министерството на здравеопазването .

От опозицията в Турция критикуват управляващите за несправяне с проблема, недостатъчни мерки, както и за неточни данни за пандемията.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?