3906

Турция планира да разположи С-400 на границата с Ирак

Анкара възнамерява да разположи системи С-400 по южната си граница в съседство с Ирак, заявиха турските медии вчера.

Турският вестник Хюрийет излезе с информацията, че "турските въоръжени сили може да разположат системи С-400, закупени от Русия по границата с Ирак, като част от планове за военна операция срещу Кюрдската работническа партия (ПКК)".

Вестникът отбеляза, че "турските въоръжени сили очакват да проведат широкообхватна сухопътна военна операция в района на район Кюрдистан в Ирак срещу елементи от ПКК", добавяйки, че "тази операция се провежда в съгласие с администрацията" в страната.

Процесът на разполагане на турските въоръжени сили и логистични части вече е започнал частично, а системите С-400, закупени от Русия, също могат да бъдат разположени по граничната линия като част от ускорените операции по доставка, очаквани след празника Ид. "

Турският вестник подчертава, че "сирийската опозиция е информирала турските официални лица, че са готови да осигурят цялата възможна подкрепа за очакваната операция в Ирак".

Въоръженият конфликт с Работническата партия на Кюрдистан в Турция започна през 1984 г. и се възобнови през 2015 г.

Турция твърди, че групи от ПКК са разположени в региона на Иракския Кюрдистан, главно в селските райони. Поради това турската армия е създала няколко военни бази в стратегически точки в планинската верига Матин, за да контролира  експулсирането на бойците на Кюрдската работническа партия от района.

ПКК е обявена за терористична организация от Турция, ЕС и САЩ. 

Конфликтът с ПКК, е от четири десетилетия. Анкара изрази разочарование от историческото „нежелание“ на иракското правителство да признае и забрани ПКК като терористична организация

В последно време обаче се наблюдава промяна в позицията на Ирак.

След разговори на високо ниво между турски и иракски официални лица, Ирак обяви определянето на ПКК като „забранена организация“, съобразявайки се с опасенията на Турция и проправяйки пътя за засилено сътрудничество в борбата с тероризма.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?