46

Турция пламна заради трагедия с дете и жестоко убийство на куче

Намеси се и певецът Таркан

Цяла седмица Турция бе разтърсвана от зачестили нападения от и над кучета

Малко дете издъхна след ухапване от бесни кучета, а бруталните убийства на бездомни животни на улицата и дори в приютите възмутиха певеца Таркан.

Джумхурийет

Кучетата, които се разхождат свободно по улиците в Турция, са обект на обществен интерес тези дни, тъй като страната стана свидетел на много нещастни инциденти. 

Най-пресният пример е смъртта на 10-годишно момче, което почина, след като беше хоспитализирано за бяс след ухапване от кучета. Момчето, идентифицирано като ME, е едно от двете деца, ухапани от кучета в село в провинция Битлис. Другото момче не е диагностицирано с бяс и е изписано от болница миналата седмица.

Джумхурийет

Друг ужасяващ инцидент стана в приют в централната турска провинция Коня на 25 ноември. Този път кучетата бяха варварски убити с лопата. Видеото от инцидента, което обиколи социалните мрежи, разбуни обществеността.

Известният турски певец Таркан реагира остро на убийството на куче с лопата в центъра за рехабилитация на животни в Коня. „Не можах да гледам видеоклиповете“, написа Таркан в публикацията си в социалните медии. „Трябва да бъде поискана сметка за това. Въпреки че винаги казваме това, но властите винаги постъпват като 3-те маймуни. Те трябва да знаят, че те са като престъпници, като тези убийци, защото са безразлични."

  Джумхурийет 

Инцидентите разпалиха дебати, които продължават от години. Това доведе и до безпрецедентна поляризация в страната и в социалните мрежи. 

Има хора, които се застъпват за масово избиване на бездомни кучета с обяснението, че подобен метод би се оказал „по-хуманен“, отколкото животните да живеят в нездравословни условия на улицата. Освен това така те били много по-склонни към болести от своите домашни любимци. Привържениците на тази идея твърдят, че животните, живеещи на улицата, имат много по-кратка продължителност на живота (3-4 години за бездомните кучета, които обикновено се очаква да живеят поне до 15 години).

Друга група хора, които са защитници на правата на животните, предлагат масова стерилизация, за да се спре нарастването на популацията на бездомните кучета. Това вече се прилага масово в някои турски провинции. Природозащитници също така твърдят, че тъй като все повече и повече кучета се изоставят в горите, те влизат в контакт с дивите животни и увеличават риска от предаване на бяс на хората.

Има противоречиви мнения за подробностите и в двата лагера, но тези две гледни точки са най-важните. 

Джумхурийет

Наскоро дори президентът Реджеп Тайип Ердоган се включи в дискусията и направи някои изявления относно бездомните кучета. „Мястото на бездомните животни не е по улиците, а приютите. Дадох необходимите указания на Министерството на околната среда, урбанизацията и изменението на климата и Министерството на земеделието и горите. Моите министри работят. Не трябва да оставяме този въпрос без внимание. Ще направим необходимото“, подчерта той.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?