46

Турция печели над един милиард годишно от рециклиране на пластмаса

Турция рециклира 1,1 милиона тона пластмаса годишно, спестявайки годишно от внос на пластмасови суровини на стойност 1 милиард долара, обявиха от Турската асоциация за рециклиране (GEKADER).  Чувствителността към рециклирането в Турция нараства през последните години, особено след ратифицирането на Парижкото споразумение за климата.

С турския проект "Без отпадъци", който стартира през 2010 г., коефициентът на рециклиране се е увеличил от 13 на 22,4 на сто.

Турция се стреми да постигне целта си за нулеви емисии до 2053 г.

Секторът на пластмасовите изделия генерира 1 милиард долара годишно, като наема около 350 000 служители в 1300 фирми.

Фатих Ерен, ръководител на асоциацията, каза, че рециклираният пластмасов материал се използва в много сектори, включително опаковки, селско стопанство, електроника, текстил и строителство.

Ерен отбеляза, че "пластмасата може да се рециклира безброй пъти. А този сектор има голям потенциал. Стигна се до там, че Турция внася пластмасови отпадъци, които са суровина за сектора. Съединените щати и Китай също внасят пластмасови отпадъци, добави той.

Турция продава рециклирана пластмаса за 1000 долара на тон, каза той, което прави значителна печалба, тъй като цената на пластмасовите отпадъци е 400 долара за тон, докато цената на суровината е около 2000 долара за тон.

Ерен допълни, че вносът на пластмасови отпадъци в страната възлиза на 127,7 милиона долара през 2020 г., докато износът на рециклирани пластмасови продукти възлиза на 1,21 милиарда долара.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?