Следвайте ни

Турция отрече да е сваляла арменския боен самолет SU-25

viber icon

Турският директор по комуникациите Фаретин Алтун заяви пред Bloomberg късно във вторник, че твърденията, че Турция е свалила SU-25, принадлежащи на арменските военни, са неверни.

"Твърдението, че Турция е свалила арменски боен самолет, е абсолютно невярно. Армения трябва да се оттегли от окупираните от нея територии, вместо да прибягва до евтини пропагандни трикове", каза Алтун също в изявление пред пресата.

По-късно през деня азербайджанското министерство на отбраната също отрече обвиненията.

Министерството на отбраната на Армения заяви по-рано, че турски военен самолет, излитащ от азербайджанската провинция Гянджа, е свалил арменски боен самолет СУ-25 над арменска територия.

Граничните сблъсъци избухнаха рано в неделя, когато арменските сили насочиха азербайджански граждански и военни позиции, което доведе до няколко жертви.

Веднага след като конфликта започна, Анкара потвърди подкрепата си за Азербайджан, като официални представители на политическите партии и турското външно министерство обявиха, че подкрепят братската  азербайджанска нация.

След изказването на президента Реджеп Тайип Ердоган в подкрепа на Азербайджан, неговият колега Илхам Алиев излезе с изявление, в което му благодари за предложението на Турция за помощ и подкрепа срещу нарушенията на границата на Армения.

Парламентът на Азербайджан обяви военно положение в някои градове и региони след нарушения на границите на Армения и нападения в окупирания регион Нагорни Карабах.

Отношенията между двете бивши съветски нации са напрегнати от 1991 г., когато арменските военни окупират Горния Карабах или Нагорни Карабах, международно призната територия на Азербайджан.

Четири резолюции на Съвета за сигурност на ООН (UNSC) и две резолюции на Общото събрание на ООН (UNGA), както и много международни организации, изискват изтеглянето на окупационните сили.

Минската група на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) - съпредседателствана от Франция, Русия и САЩ - е създадена през 1992 г. с цел намиране на мирно решение на конфликта. Примирие е договорено през 1994 г.

Франция, Русия и НАТО, наред с други, настояват за незабавно спиране на сблъсъците в окупирания регион.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?