Следвайте ни

Турция отново търси газ в Средиземно море, гневи Гърция 

viber icon

Турция обяви плановете си да изпрати отново изследователския кораб в центъра на спора за енергийните права с Гърция в Източното Средиземноморие.

Турският флот заяви, че корабът "Оруч Рейс" отново извършва дейности в региона, от понеделник до 22 октомври включително до южната част на гръцкия остров Кастелоризо, (което Гърция отчита като грубо погазване на нейни териториални води).    

"Оруч Рейс" ще извърши сеизмични проучвания в Източното Средиземноморие заедно с два други кораба, "Атаман" и "Дженгиз Хан".

Изследователският кораб е в състояние да провежда всякакви геоложки, геофизични, хидрографски и океанографски проучвания, особено на континенталния шелф и търсенето на природни ресурси.

През август Турция възобнови проучването на енергията в Източното Средиземноморие, след като Гърция и Египет подписаха спорна сделка за поделяне на морските територии, отблъсквайки жеста на добра воля на Турция в спирането на търсенето. Гърция пък критикува Турция за сключената по-рано подобна сделка с Либия, което ощетява техните морски права. 

Обявявайки гръцко-египетската сделка за нищожна и невалидна, Турция упълномощи "Оруч Рейс" да продължи дейността си в зона, считана за континентален шелф на Турция.

Турция последователно се противопоставя на усилията на Гърция да "окупира" малки острови и скалисти образования в непосредствена близост до турските брегове, нарушавайки интересите на Турция, страната с най-дългата брегова линия в Средиземно море.

Анкара също така заяви, че енергийните ресурси в близост до Кипър трябва да се споделят справедливо между Турската република Северна Кипър и тъй наречената от Анкара: гръцко-кипърска администрация на Южен Кипър.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?