Следвайте ни

Турция откри петрол в три нови кладенци

viber icon

Турция е открила петрол в три нови кладенци през последния месец, съобщи президентът на страната вчера.


Петролът е открит в двe находища в югоизточната провинция Диарбекър и на трета площадка в северозападната провинция Къркларели, заяви президентът Ердоган.


Находката ще добави 6800 барела петрол към дневния добив на страната, каза Ердоган. „Среднодневното ни вътрешно производство надхвърля 61 000 барела петрол“, добави той.


Ежедневно ще се произвеждат около 2800 и 3000 барела петрол от кладенците Акоба-1 и Уенишехир-1 в Диарбекир и 1000 барела петрол от кладенеца Мисинли-2 в Къркларели, обяви в Туитър министъра на енергетиката и природните ресурси Фатих Донмез. 


Откритието идва след най-голямото откриване на природен газ в страната, след като сондажният кораб "Фатих" миналата година откри 405 милиарда кубически метра (bcm) газ в кладенеца Туна-1 в газовото находище Сакария, разположено на около 100 морски 185 километра северно от черноморското крайбрежие на Турция.


Продължават инженерните проучвания за извеждане на черноморския газ на брега. Турция е решена да свърже газа към преносната система на страната до 2023 г.


Първият газов поток от полето се очаква през 2023 г., с предвиден годишен газов поток от 5-10 млрд. куб. м.


Очаква се полето постепенно да се увеличава, за да достигне производствено плато от около 15 млрд. куб .м от 2025 г., което е достатъчно за задоволяване на 30% от годишното потребление на газ в страната.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

dii

dii

28.05.2021 | 10:38

В Черно море румънците намериха петрол и газ, турците намериха петрол и газ.... само България не може да намери, понеже Русия не разрешава. Това е данък Русия.. Само руският газ топли, а руският петрол е по-мазен

Отговори
8 0
???

???

28.05.2021 | 11:56

Напълно прав сте, но попитайте и големия "антикомунист" - СИКаджийската проклета кагебистка мутра, защо не позволи даже търсенето на газови находища у нас от Шеврон! Питайте мръсния, проклет проклемълски прикрит лицемер!

Отговори
6 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?