Следвайте ни

Турция откри нови резерви от газ в Черно море СНИМКИ

viber icon

Турският президент обяви откриването на още 135 милиарда кубически метра природен газ в Черно море.


„Нашият сондажен кораб „Фатих“ направи ново откритие на природен газ от 135 милиарда кубически метра в кладенеца Амасра-1 в газовото находище Сакария. Това обяви Ердоган по време на церемонията за първата копка на пристанището Филиос и експлоатационното съоръжение в провинция Зонгулдак, което ще обслужва новите кладенци за природен газ в Черно море. 


Отбелязвайки, че до сега в района е открит 540 милиарда кубически метра
природен газ, Ердоган заяви, че сондирането в района на кладенец Амасра-1 продължава и "очакваме нови добри новини от този регион".


Президентът също така отбеляза, че те планират да изкарат природния газ от морето на сушата на три етапа.


Първият етап включва системите за производство на природен газ, които ще бъдат създадени на морското дъно, каза той и добави, че на втория етап ще бъде пуснато съоръжението, което ще преработва природен газ на сушата и ще го направи готов за употреба.


"Третият етап е тръбопроводът, който ще осигури връзката между системата в морето и съоръжението на сушата", отбеляза той.


Първото производство на газ от газовото находище Сакария е планирано за 2023 година.


Около 155 км. от тръбопровода ще бъдат построени по дъното морето до брега, където се строи пристанището Филиос, в окръг Зонгулдак, град в Черноморския турски район. 


Като държава, зависима от вноса, Турция е внесла 48 милиарда кубически метра природен газ миналата година с ръст от 6,5% в сравнение с предходната година.


Пристанището е предвидено да бъде открито през 2023 г. То ще е една от важните инфраструктури, които ще изведат Турция сред 10-те най-добри икономики в света, каза Ердоган. Той допълни, че пристанището ще има значителен принос за износа на страната с годишен капацитет 25 милиона тона.


Турският президент също припомни, че успехът на страната в енергетиката не се ограничава само до природния газ и каза, че скоро откритите три кладенци в югоизточната провинция Диарбекир и северозападната провинция Къркларели имат дневен капацитет от 6800 барела петрол.


Той също така отбеляза усилията на Турция в областта на възобновяемите енергийни източници и заяви: "С 2000 мегавата слънчева енергия и 2000 мегавата вятърни електроцентрали, ние ще мобилизираме общо 4000 мегавата инвестиции за възобновяема енергия тази година."

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Хаджи Енчо

Хаджи Енчо

05.06.2021 | 09:33

Като гледам картата на териториалните води: дали не може да има малко по на запад от турските находища и друго находище на газ, този път в български води. Нашите михлюзи какво спят?

Отговори
6 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?