46

Турция откри координационния център за зърно, три украински пристанища вече работят

Турски официални лица откриха съвместен координационен център за украинския износ на зърно и очакват доставките да започнат през следващите дни. 

Киев каза, че работата вече е възобновена в три черноморски пристанища, определени съгласно подписаната сделка с Русия с посредничеството на ООН за потока на зърно, който бе блокиран от нашествието на Москва.

Основното задължение на центъра, включва наблюдение на безопасното преминаване на украински кораби със зърно по установени маршрути и наблюдение на проверката им за забранени оръжия на влизане и излизане от Черно море.

Използвайки силните си отношения с Украйна и Русия, Анкара помогна за сключването на сделката и пое водеща роля в осигуряването на нейното изпълнение.

„Персоналът, работещ в този център, е наясно, че очите на света са насочени към тях“, заяви турският министър на отбраната Хулуси Акар пред репортери при откриването на центъра вчера. "Надяваме се, че центърът ще даде възможно най-голям принос за хуманитарните нужди и мира."

Тъй като Турция е готова да наблюдава процеса, украинският флот каза в изявление, че работата е възобновена в черноморските пристанища Одеса, Черноморск и Южен.

Длъжностни лица в Киев казаха по-рано тази седмица, че се надяват доставките на зърно да се възобновят през следващите няколко дни.

Русия и Украйна са два от най-големите износители на селскостопански продукти в света и нахлуването на Москва в Украйна, което спря доставките на зърно и торове, постави света на ръба на голяма хранителна криза.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
комунист

комунист

28.07.2022 | 18:10

Обзалагам се,че в Украйна няма толкова зърно за износ.Украинците просто лъжат.Времето ще покаже дали съм прав.

Отговори
0 1

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?