Следвайте ни

Турция отказва да е разпределителен център за афганистански бежанци 

viber icon

Външното министерство на Турция отрече в неделя твърдения на британските медии относно създаването на център в Турция за обработка на молби за убежище на афганистански бежанци, преди изпращането им в трети държави.

"Новините в британската преса не отразяват истината", се казва в писменото изявление на министерството.

"До днес не ни е изпращано официално искане от никоя страна по този въпрос. Ако има такова искане, ние така или иначе не бихме го приели", се добавя.

Британският министър на отбраната Бен Уолъс цитиран от в. "Мейл он Съндей" съобщи: „Поредица от „центрове за обработка на молби за бежанци“ ще бъдат създадени в съседни на Афганистан страни за бежанци, които успеят да избягат. Ако те успеят да получат право да дойдат във Великобритания, те ще бъдат превозени за наша сметка".

Въпреки че името на страната не беше споменато в статията, вестникът намеква, че става въпрос за Турция и Пакистан. 

Ердоган разговаря в неделя по телефона с британския премиер Борис Джонсън. Дамата лидери обмениха мнения по регионални въпроси, особено за последните събития в Афганистан.

„Президентът Ердоган заяви, че за Турция евакуацията на нейните граждани е приоритет в Афганистан. Страната може да продължи да гарантира сигурността на летището в Кабул, ако бъдат създадени подходящи условия“, се казва в изявление на президентството. 

Нова миграционна вълна би била неизбежна, ако Афганистан и Иран не предприемат необходимите мерки, отбеляза той, като каза: „Всички, особено европейските страни, трябва да поемат отговорностите си. Международната общност трябва да обсъди отговорно този въпрос преди Афганистанската нелегална миграция се превърне в криза. "

Ердоган подчерта, че трябва да се предостави помощ на афганистанците както на тяхна територия, така и в съседните държави, „за да се предотврати миграция с произход от Афганистан, която може да причини нови хуманитарни трагедии“.

Турският президент разговаря вчера по телефона и с председателя на Съвета на ЕС Чарлз Мишел, като заяви, че Турция не може да се справи сама с допълнителна миграционна вълна.

Ердоган каза, че последните събития в Афганистан показват важността на участието на Турция в проекта на ЕС PESCO (Постоянно структурирано сътрудничество) в областта на отбраната и сигурността.

Основната цел на Турция е постигането на устойчив мир и стабилност в Афганистан, както и евакуацията на някои граждани от завладяната от талибаните страна, подчерта той.

Ердоган каза на Мишел, че поддържа идеята за плавен преход в Афганистан, като добави, че ако не бъдат взети необходимите мерки, натискът върху имиграцията от Афганистан ще се увеличи още повече, което ще представлява сериозно предизвикателство за всички страни.

ЕС трябва да помогне на афганистанския народ и на съседните страни, особено на Иран, подчерта той. Ердоган каза, че Турция вече е дом на над 5 милиона бежанци и страната не може да се справи с допълнителна „миграционна тежест“.

 

Снимка Асошиейтед прес 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?