Турция отхвърля критиките на ЮНЕСКО за Света София

Джамиите "Света София" и "Карийе" в Истанбул (бивша църква „Христос Спасител“ в Хо̀ра)  са собственост на Турция, щателно защитени със своята "историческа, културна и духовна стойност", заяви в събота външното министерство на страната.

Двете исторически забележителности в турския мегаполис бяха преобразувани миналата година в джамии, като решението е резултат от юридически процес, последвал решение на Държавния съвет на страната, подчерта в писмено изявление говорителя на външното министерство Танджу Билгич. 

„Тези имоти са щателно съхранени от гледна точка на историческа, културна и духовна стойност“, се казва в изявлението на Билгич, отговаряйки на въпрос относно решението, прието по „Историческите места в Истанбул“ на 44-тата разширена сесия на ЮНЕСКО. 

Той отбеляза, че от самото начало на този процес Турция е в „открита и непрекъсната комуникация и сътрудничество с Центъра за световно наследство на ЮНЕСКО“ и подчерта, че две посещения на Консултативната мисия на ЮНЕСКО в Истанбул по покана на Турция „ясно показват нашия конструктивен и прозрачен подход, който се отразява и в докладите на Консултативната мисия. "

Билгич каза, че продължаващите реставрационни дейности и на двата паметника не са имали отрицателно въздействие според стандартите на ЮНЕСКО. Той добави: „Напротив, те имат за цел да защитят автентичността и целостта на собствеността, както се потвърждава от мисиите на ЮНЕСКО от 2019, 2020 и 2021 г.“

"Изненадани сме от решението, прието по време на разширената 44-та сесия на Комитета за световно наследство, където Турция понастоящем е държава-страна наблюдател, което включва изрази, които противоречат на докладите на Консултативната мисия и на фактическата ситуация в тези паметници", каза служителят .

На годишната си среща в Китай, ЮНЕСКО предупреди Турция, че промените в Света София и Карийе (Хора) може да имат потенциално въздействие върху изключителната универсална стойност на тези имоти и призова страната да участва в международен диалог и сътрудничество, преди да направи значителни промени на тези обекти.

В изявлението се казва, че ЮНЕСКО има правомощието да премести някои обекти в „Списъка на световното наследство в опасност“ или дори да ги премахне от списъка с обекти на световното наследство, ако счете, че те не са достатъчно защитени.

Решението изисква Турция да представи на Комитета за световно наследство до 1 февруари 2022 г. актуализиран доклад за поддържането на църквата „Света София и Карийе“, за да обсъди въпроса на следващото заседание на Комисията.

Билгич продължи, че Турция ще „продължи своите усърдни и стриктни усилия“ да запази своите обекти в рамките на ангажиментите си към Конвенцията за световното наследство от 1972 г. като държава-страна от 1983 г., напълно осъзнавайки своите права, прерогативи и отговорности по отношение на своите имоти в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

В миналото Света София е служила като църква в продължение на 916 години и 86 години като музей, но част от своето съществуване - 1453 до 1934 г., близо 500 години - е била джамия, статут, който е възобновен миналата година. През 1985 г. Света София е добавена към списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Освен джамия, Света София също е сред най-добрите туристически дестинации в Турция и остава отворена за местни и чуждестранни посетители. Само по време на периода на пандемията, за една година, обекта е посетен от над 3 млн. туристи и богомолци от страната и чужбина. 

Бившият музей Карийе, също е бил църква „Христос Спасител“ в Хо̀ра в Истанбул, Турция. След падането на града през 1453 г. е превърната в джамия, а от миналата година отново е превърната в джамия. Църквата е един от най-красивите, оцелели до наши дни, образци на византийската църковна архитектура и изкуство. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?