Следвайте ни

Турция отговори на Байдън за арменския геноцид

viber icon

Американският президент Джо Байдън определи убийствата на османските арменци по време на Първата световна война като "геноцид" в изявление, публикувано в събота, ставайки първият американски президент, който използва този термин. Това ще е причина за изостряне на отношенията с Турция.  

"Спомняме си живота на всички загинали в арменския геноцид от османската епоха. Ангажираме се да предотвратим повторение на подобно зверство. Ние правим това не за да хвърляме вина, а за да гарантираме, че случилото се никога не се повтаря", акцентира Байдън.

Американският сенат прие необвързваща резолюция още през 2019 г., признаваща арменския "геноцид". 

Турция нарече използването на думата „геноцид“ от президента Байдън, „най-голямото предателство към мира и справедливостта“.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че "Това изявление ще отвори дълбока рана, която подкопава взаимното ни доверие и приятелство."

„Ясно е, че споменатото изявление няма научно и правно основание, нито е подкрепено с каквито и да било доказателства. По отношение на събитията от 1915 г. не е изпълнено нито едно от условията, необходими за използването на термина „геноцид“, който е строго дефиниран в международното право “, се казва в изявление на външното министерство.

В изявлението се добавя, че Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) потвърждава противоречивия характер на събитията от 1915 г., добавяйки, че Турция е предложила през 2005 г. на арменска страна да създаде съвместна комисия по история, за да се направи справедливо заключение в светлината на историческите факти този период. „Въпреки че Армения не е отговорила на това предложение, то все още е на масата“, се казва в изявлението.

Директорът по комуникациите към президентството Фаретин Алтун, заяви че "американските власти пренебрегват историята и се съобразяват с исканията на лобистите. Поради отношението на Вашингтон Турция е изправена пред "изключително" тъжен ден във връзките си със САЩ."

Подчертавайки, че тези събития трябва да бъдат разследвани от историци, говорителя на президента, Ибрахим Калън предупреди, че изявлението на Байдън се основава на неоснователни твърдения, които заплашват да навредят на усилията за нормализиране между Турция и Армения. 
 
"Нито едно от условията, посочени в Конвенцията за геноцида от 1948 г., не съществува, за да могат събитията от 1915 г. да бъдат определени така", каза председателя на турския меджлис (парламент) Мустафа Шентоп. Той направи този коментар, докато посещаваше гробовете в Анкара на дипломати и техните семейства, убити от арменски терористични групи. При нападения от арменски терористични групи като ASALA, започнали през 70-те години, 58 турски граждани - включително 31 дипломати и членове на техните семейства - са убити, припомни Анадолската агенция.

Говорителят на основната опозиционна републиканска народна партия Файк Йозтрак заяви: „Травмите, претърпени както от турци, така и от арменци през 1915 г., не могат да бъдат преодолени чрез подобни изявления, причиняващи ново напрежение, а с работа за стъпки по излекуване на общата болка.

Председателят на "Добрата" партия Мерал Акшенер заяви, че използването на термина "геноцид" ще навреди неизбежно на турско-американските отношения.

"Причината за необходимостта от депортиране на арменците и нуждите и съображенията за националната сигурност, от които произтичат, трябва да се тълкуват предимно в контекста на мрачните, кървави условия на Първата световна война," заяви председателят на Националистическото движение Девлет Бахчели.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Ma maa im deba tyrska

Ma maa im deba tyrska

25.04.2021 | 12:09

Primitite sa gadna sgan koqto trqbva da e unishtojena

Отговори
3 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?