49

Турция отбелязва шестата годишнина от неуспешния опит за преврат

В цяла Турция днес се провеждат общонационални събития, отбелязващи шестата годишнина от неуспешния опит за преврат в Турция на 15 юли 2016 г. от терористичната организация Фетуллах (ФЕТО).

В горещите точки на опита за преврат, се проведоха тържествени церемонии с участието на лидерите на страната и многобройни групи граждани.

ФЕТО организира проваления преврат от 15 юли 2016 г. в Турция, при който бяха убити 251 души и 2734 ранени.

Анадолска агенция

Президентът Реджеп Тайип Ердоган присъства на церемония по случай 15 юли обявен за Деня на демокрацията и националното единство, на площад Сарачхане. Площадът до кметството на Истанбул беше една от горещите точки на съпротивата, тъй като малка, но пламенна тълпа се опита да попречи на пучистите да превземат Столичната община.

В столицата Анкара се проведоха церемонии в парламента, който беше обект на въздушни удари от пучисти по време на опита за преврат, докато възпоменателно събитие се проведе на паметник, издигнат в памет на загиналите герои пред Президентския комплекс, друга цел на пучистите който хвърли бомби върху тълпите, събрали се да го защитават на 15 юли 2016 г.

В памет на жертвите джамиите бяха домакини на молитвени служби в цялата страна, а най-голямата беше в обявената за джамия Света София в Истанбул. Имамите изнесоха проповеди за деня след петъчната молитва.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу, в статия за Ta Nea, ежедневник в съседна Гърция, подчерта, че основната цел на терористичната група е била да установи „радикален, фундаменталистки режим, лоялен само на техния водач, Фетуллах Гюлен“.

„Заговорниците убиха 251 невинни цивилни и оставиха хиляди ранени. Тази нощ турският народ защити демокрацията с живота си“, написа Чавушоглу.

„Армейски части, свързани с ФЕТО, напуснаха казармите си, за да заемат ключови места като моста на Босфора в Истанбул, а изтребители и хеликоптери бомбардираха стратегически цели, включително парламента, президентския комплекс, щаба на армията и полицията“, каза той, подчертавайки, че преди шест години, същата нощ хиляди турци излязоха на улицата, „за да спрат този безпрецедентен опит за преврат“.

Анкара също обвинява ФЕТО, че стои зад дългогодишна кампания за сваляне на светската държава чрез проникване в турските институции, особено в армията, полицията и съдебната система.

Призовавайки международната общност да бъде солидарна с Турция в борбата срещу тероризма, Чавушоглу подчерта, че „тероризмът няма националност, етническа принадлежност или религия“.

"Тази заплаха заплашва човечеството като цяло. Затова отговорът на тази заплаха трябва да бъде единен и решителен", каза той.

Чавушоглу отбеляза, че турското правителство е поискало екстрадирането на лидера на ФЕТО, Фетулах Гюлен от САЩ, където той живее в момента, както и екстрадирането на други членове на организацията от европейски страни, но „за съжаление, тези искания все още не са изпълнени."

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?